ua en ru

Кабмін підготував законопроект про запровадження системи контролю якості продуктів харчування HACCP

Кабінет міністрів України завершив роботу над законопроектом, що вводить систему контролю якості харчових продуктів HACCP. Про це пише "Комерсант-Україна".

Документ робить обов'язковим використання виробниками системи HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point) - комплексного аналізу ризиків небезпечних факторів у виробництві продуктів харчування. Ця система є обов'язковою в Євросоюзі, а також у ряді інших країн, зокрема в Канаді, Австралії та Японії. З липня цього року вона прийнята і в державах Митного союзу.

Зараз застосування системи перевірки якості продуктів харчування регламентується законом "Про безпеку і якість харчових продуктів". Однак, як пояснив керівник проекту IFC "Інвестиційний клімат в Україні" Сергій Осаволюк, чинний закон не передбачає обов'язкове використання саме HACCP.

"Законом регламентується використання HACCP або іншої системи контролю якості продуктів, що призводить до обмеженого її застосування",- зазначив пан Осаволюк.

У відповідності з системою HACCP вводиться принцип отслежіваемості. Він означає, що виробникам доведеться вести суворий облік того, яка сировина вони купують і кому продають свою продукцію. Ці дані будуть об'єднані в єдину базу, що дозволить швидко відстежити поширення неякісної продукції. Як приклад використання такої бази в пояснювальних документах до законопроекту наводяться випадки виявлення в молоці афлатоксину в Німеччині в березні нинішнього року.

"Джерелом зараження була кукурудза, імпортована з Сербії. Завдяки системі було визначено, на які ферми потрапив цей корм, що дозволило вчасно прийняти заходи для захисту споживачів", - йдеться в документі.

Законопроект також передбачає, що відповідальність за неякісну продукцію лягає не тільки на фізичних осіб, але і безпосередньо на підприємства. Зокрема, Кодекс про адміністративні правопорушення доповнюється нормою, згідно з якою порушення параметрів безпеки продуктів харчування карається штрафом в розмірі 25-35 не оподатковуваних податком мінімумів доходів громадян (НМ; 425-595 грн) для фізосіб і 40-55 НМ (680-935 грн) для посадових осіб. Відмова від вилучення небезпечних продуктів харчування з обороту тягне за собою штраф у розмірі 135-165 НМ (2295-2805 грн) для фізосіб і 210-279 НМ (3570-4590 грн) для посадових осіб За порушення норм отслежіваемості доведеться заплатити 30-40 НМ (510-680 грн).

При цьому Кримінальний кодекс пропонується доповнити статтями обіг неякісних продуктів, що заподіяли шкоду здоров'ю. Якщо він визнаний легким, винні караються штрафом у розмірі 225-375 НМ (3825-6375 грн.) або громадськими роботами на строк від 150 до 240 годин або виправними роботами терміном до року. Якщо неякісні продукти заподіяли шкоду середнього або тяжкого характеру, то винні повинні бути покарані виправними роботами або ж ув'язненням строком на два-п'ять років. Якщо вживання цих продуктів привело до смерті, то строк тюремного ув'язнення становитиме від п'яти до десяти років. .

При цьому детальна ініціатива не вперше виноситься на розгляд Верховної Ради, однак раніше вона не знаходила підтримки депутатів. Аргументом проти найчастіше називали витрати виробників через необхідність відповідати новим стандартам.