ua en ru

Кабмін підтримав новий порядок розподілу субвенцій для ОТГ

Кабмін підтримав новий порядок розподілу субвенцій для ОТГ Фото: будівля Кабміну (РБК-Україна)

Новий порядок розподілу субвенцій вступить в силу з 2019 року

Кабінет міністрів України на засіданні 21 лютого 2018 року схвалив проект про внесення зміни до закону "Про добровільне об'єднання територіальних громад" щодо фінансової підтримки ОТГ. Відповідне рішення уряду є в розпорядженні РБК-Україна.

Зазначимо, розмір субвенції, передбачений бюджетом на 2017 рік, становить 1,5 млрд гривень і розподіляється між громадами, зокрема, з урахуванням чисельності сільського населення. Минулого року в розрахунку на одного жителя таких громад розмір субвенції становив 764 гривні порівняно з 1 107 гривень в 2016 році.

Протягом минулого року в країні з'явилися ще 249 ОТГ, в яких відбулися або призначено перші вибори. За попередніми розрахунками, в 2018 році мінімальний розмір фінансової підтримки громад мав становити 2,5 млрд гривень. При збереженні темпів об'єднання територіальних громад розмір субвенції в 2019 році може скласти 4,2 млрд гривень, а за умови охоплення процесом об'єднання всіх громад - близько 10 млрд гривень. Дана динаміка зростання обсягу субвенції може не відповідати реальним можливостям держбюджету.

Разом з тим, при збереженні обсягу субвенції в розмірі 1,5 млрд гривень на наступні роки при значному збільшенні кількості ОТО, фінансова допомога таким громадянам буде незначною. Прийняття законопроекту створить умови для розподілу такої фінансової підтримки, зокрема, шляхом закріплення норми, яка передбачає, що субвенція розподіляється між бюджетами пропорційно до площі громади та кількості сільського населення такої громади з рівною вагою обох факторів і з урахуванням щорічного зниження на 20% обсягу такої фінансової допомоги з розрахунку на одного жителя села.

Як зазначив на засіданні уряду міністр фінансів Олександр Данилюк, зміни встпят в силу з 2019 року відповідно до Бюджетного кодексу.

Фото: законопроект про зміни до порядку розподілу субвенцій для ОТГ

Фото: пояснювальна записка

Фото: порівняльна таблиця

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що доходи місцевих бюджетів за січень зросли до 15,4 млрд гривень. Крім того, власні доходи місцевих бюджетів 665 об'єднаних територіальних громад зросли на 19,6% (+236 млн гривень), у порівнянні з відповідним періодом минулого року, і склали 1,4 млрд гривень.