ua en ru

Кабмін планує у вересні підписати мирову угоду з компанією Vanco Prykerchenska, - голова Мінприроди

Кабмін планує у вересні підписати світову угоду з компанією Vanco Prykerchenska. Про це РБК-Україна заявив глава Мінприроди Микола Злочевський.
"Ми стараємося, щоб компанія могла почати свої роботи. Президент сказав, що ми підтримуємо інвесторів, значить, ми їх підтримуємо", - сказав міністр.
Також міністр сказав, що в мировій угоді буде передбачена можливість роботи компанії Vanco Prykerchenska на тих ділянках шельфу Чорного моря, на яких проводився конкурс в 2007 році.
У свою чергу, міністр палива і енергетики України Юрій Бойко заявив, що в 2010 р. почнуться роботи з дослідження шельфу Чорного моря. Також за його словами, попередня угода з Vanco Prykerchenska вже є, але вона ще не вступила в законну силу.
Vanco Prykerchenska є підрозділом Vanco International. Vanco Prykerchenska веде геологорозвідку й розробку нафтогазових родовищ на Прикерченському шельфі Чорного моря. У даному проекті три перспективні площі: Судакський складчастий пояс, Судакський глибоководний складчастий пояс і площа Тетяєв. Загальна площа ділянки складає 12 960 кв. км, глибина моря - від 70 до 2200 м. Реалізація проекту запланована в два етапи: пошукові роботи, а також розробка і видобуток.
Загальна сума інвестицій у проект складе більше 15 млрд дол.
Нагадаємо, в червні 2010 р. перший віце-прем'єр міністр України Андрій Клюєв заявив, що уряд відновить контракт із Vanco.
Нагадаємо, 21 травня 2009 р. Кабмін в односторонньому порядку розірвав угоду із зареєстрованою на Бермудських островах компанією Vanco International у зв'язку із переуступкою нею прав на геологорозвідку і розробку нафтогазових родовищ на Прикерченському шельфі Чорного моря на користь Vanco Prykerchenska.
У липні 2009 р. Vanco International почала арбітражний процес проти України в Арбітражній палаті м.Стокгольма. У відповідь на це 5 серпня 2009 р. українська сторона відкликала свої пропозиції щодо мирного врегулювання суперечки з Vanco Prykerchenska.