ua en ru

Кабмін планує штрафувати небанківські фінустанови за відмову в наданні споживачам інформації про послуги

Кабінет міністрів України планує штрафувати небанківські фінансові установи за відмову в наданні споживачам інформації про послугу. Про це пише "Комерсант Україна".

Згідно з повідомленням на сайті Кабміну, 7 листопада уряд схвалив відповідні зміни до ст. 41 і 43 Закону України "Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг". Найближчим часом документ буде переданий у Верховну Раду.
Ініціатором нововведення є Нацкомісія, що здійснює держрегулювання у сфері ринків фінансових послуг. Передбачається штрафувати страхові та фінансові компанії, кредитні спілки і ломбарди за ненадання клієнтам необхідної достовірної та своєчасної інформації про умови надання фінансових послуг. Розмір штрафу складе від 100 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (НМ; 1,7 тис.-17 тис. грн), а на посадову особу такої компанії, винна у порушенні, - у розмірі від 20 до 100 НМ (340-1700 грн). Крім того, Нацкомфінпослуг пропонує штрафувати за перешкоджання діяльності посадових осіб при виконанні ними обов'язків на 100-1000 НМ (1,7 тис.-17 тис. грн).

Необхідність змін у Нацкомфінпослуг пояснюють зростаючим кількістю скарг за фактами порушень прав споживачів.

"Саме відсутність повної та достовірної інформації стає причиною того, що клієнти підписують договір, не оцінивши розмір взятих на себе зобов'язань", - пояснила директор департаменту регулювання та контролю фінансових послуг фінансових компаній Нацкомфінпослуг Галина Павленко.

За словами фахівця, такі порушення, як правило, найчастіше стосуються ломбардів, фінансових компаній, які кредитують населення та адміністраторів покупок в групах.

"Наприклад, ломбарди та адміністратори покупок у групах часто не вказують необхідну інформацію навіть у куточках споживача", - зазначає Павленко.

Нинішня спроба захистити права споживачів фінансових послуг - далеко не перша. Наприклад, санкції по відношенню до банків були посилені ще в 2008 р. Кредитним установам, які не розкривають розмір реальної ставки за кредитом, Нацбанк може навіть заборонити подальше надання таких послуг. А в 2011 р. депутат Юрій Полунєєв (Партія регіонів) зареєстрував законопроект, який передбачав створення системи захисту прав споживачів фінансових послуг. Фінансові установи хотіли зобов'язати розкривати не тільки умови договорів, ставки, комісії, але і склад акціонерів, а також письмово попереджати про ризики, які бере на себе споживач. Проте Головне науково-експертне управління порекомендувало автору доопрацювати законопроект: документом вносилися зміни навіть у ті нормативно-правові акти, які не стосуються споживачів фінансових послуг. Втім, рік тому, 12 грудня 2012, документ був відкликаний автором. На цей раз шанси, що документ буде прийнятий, вище. Нацкомфінпослуг пропонує точкове внесення змін до закону "Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг".