ua en ru

Кабмін планує прийняти сьогодні план заходів на 2010 р. зі стабілізації цін на продринку, - джерело

Кабінет міністрів України підготував план заходів на 2010 рік зі стабілізації цінової ситуації на продовольчому ринку. В документі, зокрема, передбачено впровадження компенсацій малозабезпеченим кругам населення у разі подорожчання хліба. Проект відповідного розпорядження уряду опинився у "Дзеркала тижня".

Документ, як очікується, буде прийнято на сьогоднішньому засіданні Кабміну. В оприлюдненому порядку денному його не вказано.

Проект розпорядження про план заходів щодо стабілізації цін було підготовлено ще навесні. Потім документ двічі - 22 червня та 10 серпня ц.р. - розглядався на засіданні урядового комітету із питань економічної політики.

Розпорядженням, зокрема, передбачена розробка в четвертому кварталі цього року механізму впровадження компенсаційних виплат малозабезпеченим сім'ям в умовах підвищення цін на хліб масових сортів. Таким чином, "хлібні гроші" ця категорія населення зможе отримувати не раніше 2011 року. Варто відзначити, що даний пункт було включено до проекту документа в останню мить.

Крім того, згідно із розпорядженням, у третьому кварталі планується розробити порядок формування вартості квитків тривалого використання для проїзду в міському пасажирському транспорті, а в четвертому - затвердити методологію забезпечення змін тарифів на транспортні послуги.

У ході підготовки розпорядження навколо цього питання виник конфлікт між різними відомствами. Так, Міністерство транспорту і зв'язку пропонувало вилучити із проекту плану заходів пункт про прискорення розробки порядку формування вартості квитків. У відомстві впевнені, що в умовах економічної кризи підтримці ефективної роботи транспортних підприємств сприятиме невпровадження проїзних квитків тривалої дії, а обов'язкова компенсація в повному об'ємі збитків перевізників від здійснення пільгового перевезення пасажирів, або впровадження адресної допомоги пільговим категоріям населення.

У свою чергу, Міністерство економіки відхилила ця пропозиція у зв'язку з тим, що питання методологічного забезпечення формування вартості квитків тривалої дії не врегульоване, а цьому ускладнює процес реалізації органами виконавчої влади і місцевого самоврядування своїх повноважень щодо ціноутворення в даній сфері.

Позицію Мінекономіки підтримав Мінфін, Держкомпідприємництва, Антимонопольний комітет (АМКУ), Конфедерація роботодавців і Федерація профспілок.