ua en ru

Кабмін передав у безоплатне користування УПЦ Московського патріархату 75 об'єктів Києво-Печерської лаври

Кабінет міністрів України передав чоловічому монастирю Української православної церкви (УПЦ) Московського патріархату 75 об'єктів Києво-Печерської Лаври в безоплатне користування. Відповідний проект розпорядження уряд ухвалив сьогодні, пише "Дзеркало тижня. Україна".

Як повідомив міністр культури Леонід Новохатько, йдеться про нижнію Лавру, а інші об'єкти заповідника залишаються у державній власності.

"Прийняття урядового розпорядження юридично впорядкує фактично існуючу ситуацію, що склалася протягом десятиліть у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі (чоловічий монастир)", - заявив він.

Новохатько уточнив, що мова йде не про відчуження, а про безоплатне користування майном.

Правовідносини між державною і релігійною громадою передбачені чинним законодавством, зокрема Господарським кодексом. Саме на таких умовах в Києві діють Фролівський жіночий монастир, Свято-Покровський монастир і Церква Різдва Христового у річкового вокзалу.

Також законодавство передбачає і зворотної шлях: держава може повернути майно, якщо релігійна громада неналежним чином його містить, - підкреслюється в повідомленні.

Згідно з нинішнім рішенням уряду, витрати на утримання майна тепер повністю покладаються на релігійну громаду.

Читайте також: Софія Київська та Печерська Лавра залишилися під захистом ЮНЕСКО (відео)