ua en ru

Кабмін скасував більше трьохсот регулятивних актів

Кабмін скасував більше трьохсот регулятивних актів Фото: Максим Нефьодов (facebook.com/max.nefyodov)

Скасовано 6 указів президента, 19 постанов уряду і 315 наказів міністреств та відомств

Кабінет міністрів України скасував більше трьохсот регулятивних актів у сфері бізнесу. Відповідні рішення були ухвалені сьогодні на засіданні уряду, передає кореспондент РБК-Україна.

"Ми пропонуємо скасувати кількома рішеннями більше трьохсот норм регуляторного поля, які є застарілими. Це 6 указів президента, 19 постанов уряду і 315 наказів міністреств та відомств", - заявив заступник мінстра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефьодов.

За його словами, скасування застарілих актів має вступити в силу за три місяці для того, щоб міністерства і відомства мали час залишити чинним той чи інший акт у разі потреби.

Зокрема, Кабмін визнав таким, що втратив чинність указ президента України від 12.06.1995 року №436 "Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки", яким встановлюються склади правопорушень, вчинених суб'єктами господарювання, а також розміри штрафів за порушення у сфері обігу готівки.

"Необхідність визнання такими, що втратили чинність указу №436 та нормативно-правових актів, що вносили зміну до нього, зумовлена необхідністю приведення процедури притягнення до відповідальності в сфері обігу готівки в національній валюті у повну відповідність до вимог Конституції України та законів України, реалізації рішення Конституційного суду України, зменшення штучно створеного адміністративного тиску на суб'єктів господарювання, а також уніфікації законодавства та усунення дублювання норм щодо відповідальності у сфері обігу готівки", - йдеться у пояснювальній записці.

Також Кабмін визнав такою, що втратила чинність 13 актів Кабміну.

Таким чином, як повідомляє "Урядовий портал", Кабмін лібералізував умови використання касових апаратів, які буде обов’язково використовувати лише, якщо річний обсяг розрахункових операцій перевищує 500 тис. гривень.

"Кошти, які малий бізнес змушений витрачати сьогодні на придбання касових апаратів, необґрунтовані. При цьому він повинен не лише їх придбати, а й систематично звітуватися, витрачаючи й без того обмежені ресурси на заповнення папірців. Це неефективно, тому ми вирішили підняти річний ліміт для операцій без касових апаратів до 500 тис. грн", - повідомив Нефьодов.

Кабмін також скасував необхідність проведення переоцінки запасів корисних копалин кожні 5 років, що дозволить зменшити витрати бізнесу.

Крім того, уряд розширив переліки компаній (додав вісім нових), які отримують квоти на отримання та ввезення сировини (таких речовин як толуол, ксилол, сольвент, тощо) без сплати акцизу, та створив перелік підприємств, які отримують квоти на отримання та ввезення уайт-спіриту без сплати акцизу.

"Уряд удосконалив механізми розмитнення товарів у портах, щоб пришвидшити контрольні процедури та мінімізувати людський фактор у цьому процесі. Раніше за відсутності попередньо поданої електронної інформації про товари на борту судна, порт не дозволяв судну закордонного плавання заходити до своєї акваторії. Відтепер за відсутності інформації про товари в електронному вигляді буде заборонене лише вивантаження товарів. Вивантаження дозволятиметься через 24 години після надання такої інформації", - повідомляє "Урядовий портал".

Нагадаємо, раніше прем'єр-міністр України Володимир Гройсман повідомляв, що Кабмін схвалить дерегуляційний пакет, який передбачає скасування більше трьохсот регулюючих актів.