ua en ru

Кабмін скасував держрегулювання тарифів на міжміські пасажирські перевезення

Кабмін скасував держрегулювання тарифів на міжміські пасажирські перевезення Фото: пасажирські перевезення

У сфері міських пасажирських перевезень збережеться держрегулювання

Кабінет міністрів України лібералізував тарифоутворення міжміських внутрішньообласних пасажирських перевезень. Про це йдеться у постанові уряду №240 від 25 березня 2015 р, повідомляє прес-служба Кабміну.

Так, Кабмін вносить зміни до постанови уряду № 1548 "Про встановлення повноважень органів виконавчої влади та виконавчих органів міських рад щодо регулювання цін (тарифів)", які скасовують державне регулювання обл(міськ) держадміністраціями тарифів на перевезення пасажирів автобусами в приміському та міжміському сполученні всередині областей.

Так, вільне тарифоутворення міжміських маршрутів між областями застосовується ще з 1996 р.

"Лібералізація тарифоутворення сприятиме створенню конкурентних умов діяльності у цьому сегменті транспортних послуг, залученню інвестицій для оновлення та поповнення парку автобусів, підвищенню якості й безпечності перевезень", - йдеться у повідомленні.

Також, як повідомляється, із постанови виключається норма стосовно визначення повноважень обл(міськ)держадміністрацій з регулювання тарифів на міські пасажирські перевезення (метрополітен, автобус, трамвай, тролейбус), оскільки вона суперечить закону "Про місцеве самоврядування", за яким тарифи на ці послуги встановлюються виконавчими органами сільських, селищних, міських рад.

Разом з тим, як зазначається, міські пасажирські перевезення є соціально значущими послугами, тому у сфері міських пасажирських перевезень зберігатиметься державне тарифне регулювання, яке буде здійснюватися органами місцевого самоврядування згідно із законом "Про місцеве самоврядування".

Нагадаємо, з лютого 2015 р. Міністерство інфраструктури України підвищило тарифи на перевезення залізницею всіх видів вантажів, крім кам'яного вугілля, на 30%.