ua en ru

Кабмін відмовився від наміру продавати квоти на експорт зерна на аукціонах

На вчорашній нараді у прем'єр-міністра Миколи Азарова було ухвалено рішення відмовитися від продажу квот на експорт зернових на аукціонах. Про це «Комерсант Україна» повідомив міністр агрополітики Микола Присяжнюк.

Такий порядок розподілу експортних квот Кабміну пропонував віце-прем'єр Борис Колесніков. "Аукціон - найвідкритіша форма розподілу квот, і все йде до того, що вони розподілятимуться саме за цим принципом. Перший аукціон відбудеться в кінці жовтня", - заявив він. Вчора в прес-службі Б.Колеснікова від коментарів відмовилися.

Проти продажу квот на аукціонах виступали віце-прем'єр з питань аграрної політики Віктор Слаута і саме міністерство. Якби ініціатива була схвалена, зернотрейдери переклали б витрати на купівлю квот на сільгоспвиробників, а це призвело б до зниження закупівельних цін і недоотримання прибутку аграріями, заявляв В.Слаута.

На сайті Мінекономіки вчора був опублікований проект ухвали "Про затвердженні обсяги квот на окремі види сільськогосподарської продукції, експорт якої підлягає ліцензуванню до 31 грудня". Згідно з ним, квоти на експорт пшениці і суміші пшениці і жита (меслін) встановлюються у розмірі 500 тис. т, кукурудзи - 2 млн т, ячменю - 200 тис. т, жита і гречки - по 1 тис. т. Квоти повинні розподіляти комісія при Мінекономіки "пропорційно до обсягів про наявність у експортера зерна, підтвердженим Мінагрополітіки", йдеться в документі. При цьому принцип, яким міністерство керуватиметься, в документі не уточнюється. За словами М.Присяжнюка, на вчорашній нараді М.Азаров доручив Мінекономіки розробити порядок розподілу квот.