ua en ru

Кабмін визначив "Укрінтеренерго" єдиним продавцем електроенергії в Крим

Кабінет міністрів України визначив ДП "Укрінтеренерго" єдиним продавцем електроенергії до Криму і дозволив йому встановлювати ціни на неї.

Кабінет міністрів України визначив ДП "Укрінтеренерго" єдиним продавцем електроенергії до Криму і дозволив йому встановлювати ціни на неї. Текст відповідної постанови від 7 травня 2014 р. № 148 "Про особливості регулювання відносин у сфері електроенергетики на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та м. Севастополя" оприлюднений на сайті уряду.

"Установити, що електрична енергія закуповується на оптовому ринку електричної енергії України державним підприємством зовнішньоекономічної діяльності "Укрінтеренерго" з метою її подальшого продажу суб'єктам електроенергетики, які провадять господарську діяльність на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та м. Севастополя з передачі електричної енергії місцевими (локальними) електромережами та постачання електричної енергії за регульованим тарифом, у точках її купівлі-продажу відповідно до договору купівлі-продажу електричної енергії", - йдеться в постанові.

При цьому електрична енергія, закуплена "Укрінтеренерго", продається кримським електропередавальним підприємствам відповідно до укладених двосторонніх договорів купівлі-продажу електричної енергії.

Водночас, згідно з постановою, НЕК "Укренерго" вестиме окремий облік електричної енергії у точках її купівлі-продажу, а також на підставі звернення оптового постачальника електричної енергії здійснюватиме заходи щодо обмеження передачі електричної енергії (до повного припинення) до Криму у разі невиконання договірних умов щодо її оплати або відсутності укладених двосторонніх договорів купівлі-продажу електричної енергії з електропередавальними підприємствами, що провадять діяльність на тимчасово окупованій території.

При цьому Кабмін заборонив оптовому постачальнику здійснювати закупівлі електричної енергії в її виробників, які розташовані на тимчасово окупованій території, та проводити розрахунків з такими виробниками, зокрема з погашення заборгованості минулих періодів.

"Ця постанова набирає чинності з 1 червня 2014 р. та діє до повного відновлення конституційного ладу України на тимчасово окупованій території", - йдеться в постанові.