ua en ru

Кабмін визначив критерії надання вищим навчальним закладам статусу національних

Кабмін визначив критерії надання вищим навчальним закладам статусу національних Фото: Міністерство освіти і науки (УНІАН)

Національні вузи повинні будуть підтверджувати статус кожні 7 років

В Україні національні вищі навчальні заклади повинні відповідати чітко визначеним критеріям і підтверджувати його кожні 7 років. Відповідне рішення прийняв сьогодні, 22 листопада 2017 року, Кабінет Міністрів України, передає пресс-служба Міністерства освіти і науки.

"Сьогодні статус національних мають 115 українських вузів з 208. Прийнятою постановою ми визначаємо чіткі, сучасні критерії надання цього статусу, його підтвердження або позбавлення незалежно від форми власності. Нагадаю, що це є однією з вимог закону "Про вищу освіту", - сказала міністр освіти і науки Лілія Гриневич.

Так, тепер національний вузи, повинні будуть підтвердити статус за графіком, установленим постановою. Також документом затверджено порядок та критерії надання статусу, його підтвердження або позбавлення.

надалі підтверджувати статус потрібно буде кожні 7 років. Рішення про підтвердження статусу або пропозицію щодо його позбавлення буде надавати Національне агентство по забезпеченню якості вищої освіти на основі моніторингового справи, зокрема воно буде включати інформацію, представлену самим закладом, а також результати її громадського обговорення, яке буде проводитися протягом 2-х місяців.

Ті вузи, які не мають статус національних, можуть подавати заяву для його отримання на конкурсній основі. Конкурс оголошувати Національне агентство по забезпеченню якості вищої освіти до 31 січня кожного року з визначенням кількості вакантних статусів на цей рік.

Нагадаємо, раніше Гриневич заявила, що в Україні шкіл з мовою навчання національних меншин закривати не будуть, учням нададуть більше можливостей для оволодіння українською мовою.