ua en ru

Кабмін схвалив законопроект про співробітництво територіальних громад

Кабінет міністрів України сьогодні, 30 жовтня 2013 р., на своєму засіданні схвалив проект закону України "Про співробітництво територіальних громад", розроблений Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства (Мінрегіон) на виконання Національного плану дій на 2013 р. Про це повідомляє прес-служба відомства

Як зазначив профільний міністр Геннадій Темник, чинне українське законодавство передбачає тільки загальні рамки впровадження міжмуніципального співробітництва. Зокрема, Бюджетний кодекс України передбачає тільки трансферт деяких ресурсів для виконання спільних повноважень органів місцевої влади, але не передбачає ні створення жодних спільних органів управління, а ні конкретних наглядових процедур.

"Чинне законодавство України в загальних рисах допускає об'єднання ресурсів органів місцевого самоврядування для вирішення спільних проблем, але не містить правових норм, які б дозволяли таке співробітництво. Тому й було поставлене завдання підготувати законопроект щодо співробітництва територіальних громад, використовуючи кращий європейський досвід у цій сфері", - повідомив Темник.

Як зазначають в Мінрегіоні, законопроект визначає організаційно-правові засади співробітництва територіальних громад; принципи, форми та механізми їх співробітництва; державну підтримку, фінансування та моніторинг співробітництва територіальних громад; підстави та особливості припинення співробітництва.

В результаті ухвалення закону очікується забезпечення можливості органів місцевого самоврядування на законній основі здійснити заходи з оптимізації бюджетних витрат на надання якісних послуг населенню, вирішити значною мірою проблеми розвитку приміських територій навколо великих міст тощо, зазначають в міністерстві.