ua en ru

Кабмін схвалив репрофайлінг ОВДП на 219,6 млрд гривень

Кабмін схвалив репрофайлінг ОВДП на 219,6 млрд гривень Фото: Мінфін та Нацбанк домовились про реструктурізацію держборгу (КМУ)

Термін погашення нових цінних держпаперів 2025-2047 рік

Кабінет міністрів України підтримав постанову Міністерства фінансів "Про здійснення у 2017 році угоди з державним боргом", тобто дозволив репрофайлінг ОВДП на суму 219,6 млрд гривень. Про це повідомляє прес-служба Міністерства фінансів.

Згідно з рішенням уряду, Мінфіну надається право за згодою Національного банку України, здійснити обмін ОВДП, загальним обсягом в 219,6 млрд гривень, які знаходяться у власності Національного Банку України, на нові ОВДП, що випускаються на умовах затверджених УАЗа постановою.

В результаті цього процедури ОВДП, що перебувають у власності Нацбанку, повинні бути конвертовані в нові довгострокові і довгострокові інфляційні гривневі облігації різної терміновості з прив'язкою прибутковості до рівня інфляції.

Погашення нових державних боргових зобов'язань перед Національним банком буде відбуватися рівномірно протягом тривалого періоду (з 2025 по 2047 рр).

"Пропонується здійснити обмін частини облігацій на суму 219,6 млрд гривень на два види облігацій - довгострокові на 74,4 млрд грн і догосрочние інфляційні на 117,5 млрд гривень ... Операція спрямована на згладжування графіка погашень, приблизно 12 млрд гривень щороку , зменшення ризику рефінансування і скорочення необхідності залучення коштів в цьому році на 11 млрд гривень, в наступному році на 46 млрд гривень і майже на 67 млрд гривень в 2019 році, і на 34,4 млрд в 2020 році ", - пояснив заступник міністра фінансів Юрій Буца.

Репрофайлінг полегшить навантаження на державний бюджет за рахунок зміни термінів погашення і обслуговування ОВДП, що перебувають у власності Національного банку України.

Нагадаємо, у серпні Кабінет міністрів скасував постанову від 24 травня 2017 року, яким було затверджено умови репрофайлінга - угоди по реструктуризації облігацій внутрішньої державної позики в портфелі НБУ.

Умови угоди передбачали реструктуризацію внутрішнього держборгу в сумі 229 млрд гривень шляхом 40 окремих емісій ОВДП номінальною вартістю 1 тис. гривень кожна. Термін погашення облігацій від 8 до 30 років.