ua en ru

Кабмін схвалив проект закону щодо поступового виводу з ринку України мийних засобів на основі фосфатів

Кабінет міністрів України на своєму засіданні 9 жовтня 2013 р. схвалив проект закону щодо поступового виводу з ринку України мийних засобів на основі фосфатів. Про це повідомляє прес-служба Міністерства економічного розвитку і торгівлі.

"Фосфати - один з головних чинників забруднення водних об'єктів, у тому числі й тих, що є джерелами питного водопостачання. Підвищена концентрація фосфатів у водоймах сприяє розвитку негативного процесу - евтрофікації (цвітінню) води і, як наслідок, дефіциту кисню, загибелі рослинності та риби", - зазначають в уряді.

Як свідчить статистика, протягом 2012 р. до басейну річки Дніпро надійшло 2482 т фосфатів, Чорного моря - 851 т. Наявні очисні споруди не розраховані на великі об'єми очистки стічних вод, що містять фосфати, і тому не справляються з видаленням цієї хімічної сполуки. Модернізація зношених очисних споруд для очистки вод від фосфатів потребує виділення значних фінансових ресурсів. Наприклад, реконструкція тільки Бортницької станції аерації потребує близько 5 млрд грн інвестицій.

Також фосфати мають негативний вплив безпосередньо на здоров'я людини. Фосфати призводять до виникнення алергічних реакцій, дерматитів, послаблення імунітету та активізують захворювання внутрішніх органів.

Велика кількість країн світу, зокрема, Італія, Австрія, Південно-Африканська Республіка, Корея, Голландія, Норвегія, Німеччина, Канада, США та Японія, добровільно відмовились від застосування в побуті мийних засобів на основі фосфатів.

Для країн ЄС регламентом Європейського Парламенту та Ради ЄС "Про мийні засоби" у 2013 р. встановлено жорсткі вимоги щодо припинення надходження на ринок ЄС фосфатних пральних порошків та мийних засобів для побутових посудомийних машин.

При цьому заборонені в країнах ЄС мийні засоби потрапляють на ринок України. Тому законопроектом передбачається ввести обмеження на вміст фосфатів у синтетичних мийних засобах та товарах побутової хімії. Воно буде поступовим: з 1 січня 2014 р. на 17%; з 1 січня 2016 р. - на 10%; з 1 січня 2019 р. - на 5% і з 1 січня 2021 р. на 0,7%.

Встановлюється відповідальність за порушення вимог закону у вигляді штрафу у розмірі 200% вартості виробленої або імпортованої продукції (за оптово-відпускними цінами).

Проект закону погоджено з усіма заінтересованими міністерствами і відомствами, а також підтримано Асоціацією хіміків України, профільними науковими організаціями, відбулося його обговорення з громадськими екологічними організаціями.