ua en ru

Кабмін схвалив порядок здійснення контролю в сфері держреєстрації

Кабмін схвалив порядок здійснення контролю в сфері держреєстрації Фото: Кабінет міністрів України

Про це свідчить відповідна постанова

Кабінет міністрів України схвалив порядок здійснення контролю в сфері державної реєстрації. Про це свідчить постанова №990 від 21 грудня, опублікована на сайті уряду.

Зокрема, Кабмін дозволив Міністерству юстиції складати протокол про адміністративне правопорушення в разі неподання юридичною особою державному реєстратору інформації про кінцевого бенефеціарного власника (контролера) юридичної особи.

Так, згідно з порядком, у разі виявлення за результатами моніторингу реєстраційних дій фактів неподання юрособою держреєстратору інформації про кінцевого вигодоодержувача (контролера) юридичної особи посадова особа Мін'юсту в обов'язковому порядку зазначає такі факти в акті моніторингу реєстраційних дій і становить відповідно до законодавства протокол про адміністративне правопорушення.

Сам моніторинг реєстраційних дій проводиться на підставі відомостей реєстрів за допомогою програмних засобів їх ведення.

Періодичність моніторингу реєстраційних дій, перелік держреєстраторів і суб'єктів держреєстрації, щодо яких проводиться моніторинг, а також термін, протягом якого проводиться такий моніторинг, визначаються і затверджуються міністерством з розміщенням відповідної інформації на офіційному сайті.

За результатами моніторингу складається відповідний акт у письмовій формі, який завіряється підписом посадової особи Мін'юсту, яка проводило моніторинг.

Нагадаємо, в кінці жовтня президент Петро Порошенко підписав закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення державної реєстрації прав на нерухоме майно та захисту прав власності".