ua en ru

Кабмін схвалив план заходів з благоустрою населених пунктів в "Букових пралісах Карпат"

Кабмін схвалив план заходів з благоустрою населених пунктів в зоні української частини природного об'єкта "Букові праліси Карпат та давні букові ліси Німеччини".

Кабінет міністрів України схвалив план заходів з благоустрою населених пунктів в зоні української частини природного об'єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО "Букові праліси Карпат та давні букові ліси Німеччини". Про це заявив міністр економічного розвитку і торгівлі України Ігор Прасолов, повідомляє прес-служба Мінекономрозвитку.

"Реалізація плану заходів забезпечить збереження української частини природного об'єкту та сприятиме соціально-економічному розвитку регіону, підвищенню іміджу України на міжнародній арені", - підкреслив міністр.

Зокрема, він повідомив, що пропонується визначити перелік автодоріг місцевого значення, які ведуть до об'єкту, та опрацювати можливість їх включення до переліку автодоріг загального користування державного значення. Провести ремонт доріг і забезпечити утримання дорожньої інфраструктури.

Крім того, планом заходів передбачено проведення газифікації населених пунктів, що розташовані в межах природного об'єкту, зокрема селищ Рахівського, Тячівського та Великоберезнянського районів Закарпатської області.
Також планується здійснити переоснащення систем опалення адміністративних та житлових будівель різних форм власності на використання електроенергії та інших альтернативних, відновлювальних видів енергії.
За словами міністра, окремий пункт заходів стосується вирішення питання щодо збирання, зберігання та утилізації побутових відходів на територіях, прилеглих до української частини об'єкту.
"Слід наголосити, що, відповідно до плану заходів, планується провести оцінку стану курортно-туристичних ресурсів гірської частини Закарпаття, розробити регіональну програму охорони і раціонального використання туристичних ресурсів, створити туристично-інформаційні центри, сприяти розвитку сільського туризму", - підкреслив Прасолов.

Об'єкт "Букові праліси Карпат" (українська і словацька частини) у 2007 р. включено до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Україна, як учасниця Конвенції про охорону всесвітньої культурної і природної спадщини, з 1988 р. зобов'язалася забезпечити охорону і збереження об'єктів, які включені до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Це потребує здійснення певних заходів для підтримання території української частини об'єкту у належному стані.