ua en ru

Кабмін схвалив пакет законів проти пропаганди комунізму та нацизму

Кабмін схвалив пакет законів проти пропаганди комунізму та нацизму Міністр культури України В'ячеслав Кириленко

Кабінет міністрів України схвалив пакет законів проти пропаганди комунізму і нацизму. Про це йдеться в повідомленні прес-служби уряду.

Повідомляється, що за результатами засідання Кабміну, яке пройшло 31 березня, на розгляд Верховної Ради будуть внесені законопроекти "Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій Світовій війні 1939-1945 р", "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режимів Україні і заборону пропаганди їх символіки", "Про правовий статус та вшанування пам'яті учасників боротьби за незалежність України у ХХ столітті", "Про доступ до архівів репресивних органів тоталітарного комуністичного режиму 1917-1991 р".

"Кожен з цих законопроектів - по суті, революція у своєму напрямку, починаючи від погляду на Другу Світову війну і закінчуючи розкриттям досі абсолютно закритих для простих громадян, в тому числі і тих, що постраждали, архівів", - підкреслив віце-прем'єр-міністр - міністр культури України В'ячеслав Кириленко під час представлення цих законів.

За його словами, з метою вшанування пам'яті всіх жертв Другої Світової війни 1939-1945 р. в Україні встановлюється День пам'яті та примирення, який буде відзначатися щороку 8 травня, після схвалення закону це буде підтверджено законодавчо. Також віце-прем'єр додав, що буде створений єдиний реєстр пам'ятників воїнам Другої світової війни, а держава забезпечить їх належний захист.

"Законопроект абсолютно захищає пам'ять всіх бійців, які подарували нам свободу. Він не направлений ні на одну деструкцію, а є насправді європейським, насправді вільним і насправді об'єктивним поглядом, який пропонується країні на всі події Другої Світової війни та участь України у цих подіях", - підкреслив В'ячеслав Кириленко.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Кабмін ініціює заборону пропаганди комуністичного режиму.