ua en ru

Кабмін схвалив монетизацію житлових субсидій на рівні підприємств

Кабмін схвалив монетизацію житлових субсидій на рівні підприємств Фото: Кабмін (РБК-Україна)

Уряд одностайно підтримав це рішення

Кабінет міністрів України на засіданні у середу затвердив новий механізм виплат житлових субсидій з 1 січня 2018 року, що передбачає монетизацію субсидій на рівні підприємств, які надають комунальні послуги. Уряд одностайно підтримав це рішення, але з умовою доопрацювання документа з Міністерством соціальної політики, повідомляє кореспондент РБК-Україна.

Як пояснив міністр фінансів України Олександр Данилюк, клірингові розрахунки по пільгах і субсидіях скасовуються, а натомість встановлюються прямі розрахунки бюджету з підприємствами, які надають послуги. Зокрема, мова йде про теплокомуненерго і облгази.

"Сьогодні ми приймаємо рішення про перехід на новий механізм розрахунків, механізм розрахунку живими коштами за фактично спожиті ресурси, а не згідно з нарахованими субсидіями у відповідності з соціальними стандартами. Проект постанови розроблено з метою монетизації субсидій для оплати ЖКГ-послуг на рівні підприємств-постачальників послуг, що є перехідним етапом до переходу на повну монетизацію субсидій на рівні домогосподарств", - зазначив Данилюк.

За словами міністра, передбачені постановою кроки дозволять зробити розрахунки прозорими і виключать можливі зловживання з нарахуванням субсидій.

За словами міністра соціальної політики Андрія Реви, призначення субсидій, як і раніше, буде здійснюватися на соціальні норми.

"До цієї постанови, по-перше, розрахунки йшли в негрошовій формі - кліринговії, фактично заліковими схемами, що викликало багато питань. По-друге, дійсно, нараховані суми по пільгах і субсидіях повинні бути перераховані на рахунки підприємств, а в кінці сезону ми робили перерахунки сум невикористаної субсидії. Зараз кожен місяць під час розрахунків відповідні фінансові органи будуть отримувати документацію від постачальників, та відшкодовувати їм за фактом, який вони надають. Це не стосується суми призначеної субсидії. Вона залишається за нормативами, і сам цей механізм ми не чіпаємо", - пояснив Рева, зазначивши, що у його міністерства є деякі пропозиції, які потрібно доопрацювати.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Кабінет міністрів України затвердив введення з 1 січня 2018 року механізму оплати субсидій "живими" грошима за фактично спожиті послуги.