ua en ru

Кабмін зобов'язаний провести індексацію виплат вже зараз, - Тимошенко

Уряд має всі необхідні ресурси для того, щоб провести індексацію зарплат і пенсій вже зараз, тим більше, що цього вимагає закон. Про це заявила лідер фракції "Батьківщина" Юлія Тимошенко, коментуючи сьогоднішню заяву голови уряду про те, що Кабінет міністрів шукає можливості підвищення мінімальної заробітної плати.

"Я глибоко переконана, що дбати про добробут людей уряд має постійно, а не тільки коли призначено чергові вибори. Фракція "Батьківщина" наполягає на проведенні індексації ще з весни і стверджує, що гроші в бюджеті на це є", - заявила Юлія Тимошенко.

Раніше в уряді заявляли про можливе проведення індексації тільки в грудні.
Юлія Тимошенко нагадала, що у квітні 2015 року проти грудня 2013 року інфляція становила 71,2 %, а гривневий еквівалент до долара США впав в 3 рази. Але, незважаючи на це, прожитковий мінімум, мінімальна зарплата і мінімальна пенсія, посадовий оклад працівника першого тарифного розряду Єдиної тарифної сітки заморожено на рівні грудня 2013 року. До кінця 2015 року мінімальна заробітна плата становитиме 1218 грн, а мінімальна пенсія - 949 грн.

Разом з тим, чинний закон "Про індексацію грошових доходів населення" (ст. 4) визначає, що індексація доходів громадян повинен проводитися кожен місяць, якщо інфляція перевищила 1%.

Законами про державний бюджет на 2014-2015 роки передбачено, що індексація грошових доходів громадян з серпня 2014 року і до кінця 2015 року здійснюється в особливому порядку, затвердженому урядом. Але до цього часу уряд такий порядок не затвердив.

Виходячи з цього, фракція "Батьківщина" ще в квітні зареєструвала у парламенті відповідний законопроект. Після того, як його не підтримали депутати з інших фракцій коаліції, "Батьківщина" у травні внесла ще один законопроект аналогічного змісту.

"На сьогодні уряд має весь необхідний ресурс для підвищення розміру соціальних стандартів. Адже тільки за січень-травень бюджет перевиконано на 20,8 млрд грн, а до кінця року планується перевиконання на рівні від 40 до 60 млрд грн", - повідомила Тимошенко.