ua en ru

Кабмін оприлюднив законопроект щодо державних деривативів

Кабмін оприлюднив законопроект щодо державних деривативів Фото: Кабмін

Цей законопроект анонсувався Яресько під час розширеного засідання уряду

Кабінет міністрів України зареєстрував для подальшого розгляду Верховною Радою України проект закону №3057 "Про внесення змін до Закону України "Про цінні папери та фондовий ринок" стосовно державних деривативів (щодо реструктуризації державного та гарантованого державою боргу та його часткового списання)" від 9 вересня 2015 року. Відповідний законопроект розміщено на офіційному сайті парламенту.

"Основною метою прийняття проекту Закону є законодавче врегулювання деяких аспектів реалізації Попередніх умов, виконання зобов'язань, взятих на себе Україною відповідно до Програми МВФ, що забезпечить економічну безпеку держави, захист суспільних інтересів та інтересів держави у зв'язку з погашенням та обслуговуванням державного та гарантованого державою боргу.
У зв'язку з реалізацією Попередніх умов, проектом Закону передбачено запровадження нового виду цінного паперу - державний дериватив, що розміщуватиметься державою на міжнародних фондових ринках і підтверджуватиме зобов'язання України здійснити виплати власнику цього цінного паперу в разі досягнення певних показників валового внутрішнього продукту України. Емісія державних деривативів становитиме частину бюджетного процесу і не підлягатиме регулюванню Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку. Відповідні рішення про розміщення державних деривативів та умови їх розміщення прийматимуться згідно з Бюджетним кодексом України та іншими законами України, що регулюють такі правовідносини" - говориться в пояснювальній записці до законопроекту.

Зокрема, законопроектом пропонується доповнити закон України "Про цінні папери та фондовий ринок" наступними змінами:

в статті 3 "Цінні папери та їх класифікація" додати нову норму - 6.Держава може розміщувати на міжнародних фондових ринках облігації зовнішніх державних позик України та державні деривативи;

в статті 52 "Конвертація цінних паперів" додати нову норму - 6.Положення цієї статті не застосовуються до облігацій зовнішніх державних позик України та державних деривативів, що розміщуються на міжнародних фондових ринках;

в статті 10 "Державні облігації України" дещо розширити визначення в пункті 14;

в статті 15 1 "Державний дериватив" доповнити трьома пунктами -

1. Державний дериватив - цінний папір, що розміщується державою на міжнародних фондових ринках і підтверджує зобов'язання України відповідно до умов розміщення цього цінного паперу здійснити виплати власнику цього цінного паперу в разі досягнення певних показників валового внутрішнього продукту України, а також здійснити інші виплати.

2. Емісія державних деривативів є частиною бюджетного процесу і не підлягає регулюванню Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку.

3. Рішення про розміщення державних деривативів та умови їх розміщення приймається згідно з Бюджетним кодексом України та іншими законами України.

та в статті 37 "Розміщення цінних паперів іноземних емітентів на території України та українських емітентів за межами України" в пункті 2 доповнити "державними деривативами" визначення переліку цінних паперів які українські емітенти можуть розміщувати за межами України без дозволу Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку.

Нагадаємо, цей законопроект анонсувався міністром фінансів України Наталією Яресько під час розширеного засідання уряду 8 вересня, як один з ряду необхідних для завершення реструктуризації боргу України.