ua en ru

Кабмін назвав свої головні досягнення за 2016 рік

Кабмін назвав свої головні досягнення за 2016 рік Фото: Володимир Гройсман

Відповідна інформація у вигляді інфографіки розміщена на сайті Кабміну

Кабінет міністрів України назвав свої головні досягнення за 2016 рік. Про це йдеться у відповідній інфографіці, розробленій департаментом інформації та комунікацій з громадськістю секретаріату Кабміну та Міністерством інформполітики й розміщеній на сайті уряду.

Економічний розвиток, торгівля і фінанси

Зокрема, у контексті співпраці з ЄС з 1 січня 2016 року розпочато застосування режиму поглибленої та всеосяжної зони вільної торгівлі.

Крім того, ЄС є основним торговельним партнером України з питомою вагою торгівлі товарами 41,4%, і, як зазначається, обсяг торгівлі зростає. Так, за 9 місяців 2016 року у порівнянні з аналогічним періодом 2015 року в торгівлі з ЄС зростання товарообігу становить 6%, а експорту - 4,4%.

Також, з метою створення додаткових можливостей для преференційного доступу товарів на зовнішні ринки, започатковано процедуру приєднання України до Регіональної конвенції пан-євро-середземноморських правил походження товарів.

Як зазначається, у 2016 році було запроваджено прозорий моніторинг розробки та реалізації державних інвестиційних проектів. Їх кількість збільшилася удвічі, а бюджет - у тричі. Крім того, система Prozorro, за даними Кабміну, зекономила для України 8 млрд доларів.

Серед досягнень значиться й прийняття рішення щодо реформування державної системи інтелектуальної власності.

Також повідомляється, що фінансування державних інвестиційних проектів, направлених на соціально-економічний розвиток збільшено на 60%.

Як наслідок, у 2017 році, за даними Кабміну, доходи у бюджеті на 2017 рік мають скласти 702,4 млрд доларів, тоді як видатки - 770 млрд доларів.

Соціальна політика та послуги

До досягнень у сфері соцполітики, Кабмін, зокрема, відносить підвищення мінімальної зарплати до 3 200 гривень з 1 січня 2017 року, старт реформи виконавчої та пенітенціарної ситеми, запровадження е-декларування.

Також у інфографіці зазначається, що станом на 2016 рік, легальні українські документи за добу отримали 16 074 мешканці окупованого Донбасу.

Крім того, у 2016 році було запроваджено можливість для українців укласти шлюб за добу і наразі цією послугою можна скористатися у 6 містах країни. Наразі цією можливістю вже скористалися майже 3 тис. пар.

МВС

Серед досягнень Міністерства внутрішніх справ України вказано запровадження ID-паспортів, реформування сервісних центрів відомства, збільшення числа патрульних поліцейських на 12 тис. осіб (наразі вони працюють вже у 32 містах України).

Також в якості досягнення вказано початок реформування Державної служби України з надзвичайних ситуацій.

Сільське господарство, екологія та природні ресурси

У 2016 році ЄС погодився на збільшення квот для сільгоспвиробників України й наразі 277 українських підприємств мають право експорту на ринки Євросоюзу.

За даними Кабміну, щорічне фінансування аграрної галузі складає 5,5 млрд доларів, а українські виробники отримають 195,950 млн доларів додаткових квот.

Також, в 2016 році Україна підписала Паризьку кліматичну угоду й було схвалено концепцію реалізації державної політики у сфері зміни клімату 2030. Також було запущено перший в рибоохоронних патруль.

Серед досягнень вказано й насування нової арки на четвертий енергоблок ЧАЕС.

Оборона

У 2016 році набрали чинності концепція розвитку сектору безпеки та оборони, Стратегічний оборонний бюлетень та Державна цільова оборонна програма розвитку озброєння та військової техніки до 2020 року.

Крім того, цьогоріч оновлено структуру Збройних сил України шляхом включення до їх складу оперативного штабу, сил спецоперацій та ВДВ.

Також у 2016 році було проведено понад 800 військових навчань, підготовлено 5 батальонів за стандартами НАТО.

Енергетика

Серед енергодосягнень вказано зокрема те, що України більше року не купує газ у РФ.

Також у 2016 році оновлено Енергетичну стратегію до 2035 року, розблоковано рахунки "Енергоатому", а у бюджеті-2017 заплановано виділення 850 млн доларів на проведення реструктуризації вугільної промисловості.

Гуманітарні питання, освіта та культура

Серед досягнень цієї галузі, зокрема вказано захист книжкового ринку від російської пропаганди, ввдедення квот на українські пісні в ефірі радіостанцій (кожна четверта пісня - україномовна), виробництво 29 вітчизняних фільмів.

Крім того, у бюджеті-2017 року передбачено підвищення зарплати вчителям та збільшення стипендій до прожиткового мінімуму. Також, серед досягнень - затвердження Концепції нової української школи.

Також, Україна отримала право на проведення "Євробачення-2017".

Міжнародні справи

У 2016 році було започатковано 40 інвестиційних проектів у різних галузях економіки, відновлено інституційні основи співпраці України з НАТО.

Крім того, у поточному році Україна отримала 548,33 млн доларів фінансової, гуманітарної, військово-технічної, експертної та іншої допомоги в цілях протидії російській агресії.

МОЗ

Вперше за останні роки в Україні наявні всі вакцини для проведення планових щеплень дітям, лікарям спростили процес формування кошторисів, змінено склад військових аптечок відповідно до стандартів НАТО, розроблено Стратегію розвитку нацсистеми крові.

Також у 2016 році почав функціонувати Центр громадського здоров'я.

Транспорт та інфраструктура

Прийнято закон про Дорожній фонд, що передбачає зміни у підході до фінансування дорожньої галузі, відремонтовано понад 800 км доріг, відновили роботу кілька регіональних аеропортів, на ринку з'явилося близько 10 нових авіакомпаній.

Інформаційна політика

Телеканал UA TV присутній у кабельних мережах Польші, Грузії, держав Балтії, Данії, Румунії та інших країни Європи.

Також повідомляється, що у 2016 році, МІП реалізувало 6 масштабних комунікаційних кампаній, присвячених темі Криму.

Спорт

У 2016 році на заходи з національно-патріотичного виховання виділено 10 млн доларів, також забезпечено участь України у літніх Олімпійських та Паралімпійських іграх у Ріо-де-Жанейро.

Крім того, Київ прийматиме чемпіонат світу з хокею у 2017 році.

Регіональний розвиток, будівництво та ЖКГ

У 2016 році було утворено 367 об'єднаних територіальних громад, а обсяг власних доходів місцевих бюджетів громад зріс більш як утричі.

Міністерство з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб

У 2016 році ухвалено концепцію Державної цільної програми "Відновлення та розбудова миру у східних регіонах України".

Крім того, на відновлення Донбасу залучено 32 млн доларів міжнародної допомоги.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Кабмін вніс у Раду законопроект про створення Фонду енергоефективності.