ua en ru

Кабмін має намір вивести "Укрспецекспорт" з-під контролю Президента України, - джерела.

Кабмін має намір вивести "Укрспецекспорт" з-під контролю Президента України, передає "Комерсант-Україна".
Про те, що Міністерство юстиції і віце-прем'єр з питань національної безпеки і оборони Володимир Сівкович готують рішення про зміну підвідомчості держкомпанії "Укрспецекспорт", виданню повідомили два незалежних один від одного джерела. У розпорядженні видання опинилася також листування В.Сівковича та представників Мін'юсту, присвячена даному питанню. Робота в цьому напрямку почалася в Кабінеті міністрів більше місяця тому - перший офіційний лист віце-прем'єра до Мін'юсту датовано 2 квітня.
"Питання про передачу "Укрспецекспорту" під контроль уряду В.Сівкович ініціював ще в березні. Аргументація - у нього повинен бути повний контроль над силовим блоком, як це і обумовлювалось при формуванні уряду. Віце-прем'єр хотів призначити свого керівника підприємства, але цьому чинила опір Адміністрація Президента (АП). Там виступали за збереження нинішнього гендиректора Сергія Бондарчука", - повідомив один зі співрозмовників видання. "Це тільки здається, що нова влада єдина, - додав інший чиновник, який побажав залишитися неназваним .- Насправді між АП та силовим віце-прем'єром протистояння було таке, що нагадувало часи В.Ющенка і Ю.Тимошенко".
Державна компанія "Укрспецекспорт" - основний експортер всіх видів озброєнь і військової техніки (до 85% обсягу військово-технічного співробітництва). Об'єднує ряд дочірніх підприємств-виробників спецтехніки. Главу компанії призначає президент за погодженням з урядом і секретарем РНБО, а в її оперативному управлінні найвищий вагу має Радбез. З 2005 р. компанію очолює Сергій Бондарчук.
Після того, як переговори з АП про зміну голови "Укрспецекспорту" зайшли в глухий кут, В.Сівкович ініціював перепідпорядкування компанії Кабміну. Для цього віце-прем'єр звернувся до міністра юстиції Олександра Лавриновича з проханням проаналізувати діючий статут компанії на відповідність законодавству. 30 квітня Мін"юст погодився з необхідністю змінити статут, зокрема, положення про порядок призначення керівника держкомпанії. "Конституція не наділяє Президента повноваженнями, пов'язаними з призначенням керівників держпідприємств", - наголошується в юридичному висновку. Виходячи з цих міркувань, пропонується позбавити Раду безпеки як повноважень із приводу узгодження кандидатури глави "Укрспецекспорту", так і функцій з оперативного контролю над діяльністю компанії. Всі ці повноваження пропонується передати Кабміну.
Істотні зміни, згідно з висновками Міністерства юстиції, повинні бути внесені в порядок роботи спецекспортера. Зокрема, юристи наполягають на тому, що існування дочірніх підприємств незаконно, і пропонують позбавити керівництво "Укрспецекспорту" права "брати участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері експорту та імпорту продукції військового та спеціального призначення". Виключне право визначати пріоритети у сфері військового експорту, на думку представників Мін'юсту, належить Кабінету міністрів.
Керуючись вищеописаними юридичними висновками, В.Сівкович підписав розпорядження про розробку нового статуту спецекспортера, де визначив крайню дату завершення робіт - 27 травня. Мін'юст висловив готовність "надати допомогу при підготовці відповідних актів". "Але це не означає, що новий статут починає діяти вже сьогодні, - відзначив один із співрозмовників видання .- Документ потрібно погодити в урядовому комітеті, затвердити на засіданні Кабміну, і, врешті-решт, з ним повинен погодитися Президент. В.Ющенко в 2007-2009 рр. неодноразово блокував ініціативи урядів, спрямовані на перепідпорядкування "Укрспецекспорту".
У прес-службі В.Сівковича та "Укрспецекспорті" вчора утрималися від коментарів щодо ймовірної зміни схеми роботи держпідприємства. За інформацією видання, в Кабміні допускають можливість своєї поразки в апаратній боротьбі. На цей випадок було змінено керівництво компанії "Таско-експорт" - альтернативного спецекспортера, підлеглого Кабміну. Джерело видання повідомило, що уряд звільнив гендиректора компанії Олега Попова і призначити на його місце Євгена Козика. "Таско" потрібно Кабміну тільки у разі продовження боротьби за "Укрспецекспорт". У разі перемоги Кабміну діяльність альтернативного експортера буде заморожена", - зазначив поінформований співрозмовник видання.