ua en ru

Кабмін має намір збільшити витрати в I кварталі на оборону, громадський порядок і суди на 9-14%

Уряд збільшить видатки держбюджету в I кварталі на оборону, підтримання громадського порядку і суди на 9-14%.

Уряд збільшить видатки держбюджету в I кварталі на оборону, підтримання громадського порядку і суди на 9-14%. Про це йдеться плані асигнувань держбюджету на I квартал, передає "Комерсант-Україна".

Так, у січні-березні очікується зростання податкових відрахувань на 1,2% порівняно зі зборами в I кварталі 2013 року, то витрати держбюджету збільшаться на 11,3% (до 93,24 млрд грн). На загальнодержавні функції, обслуговування держборгу і міжбюджетні трансферти буде надано на 3,5 млрд грн більше, ніж у січні-березні 2013 року - 40,14 млрд грн.

Більшу частину своїх доходів уряд направить на фінансування оборони, а також підтримання громадського порядку, безпеки та судової влади. За цими статтями обсяги виділених асигнувань ростуть найбільш активно - на 13,6% (до 3,28 млрд грн) та 9,3% (8,8 млрд грн) відповідно.

Міністр оборони Павло Лебедєв вже заявив про підвищення грошової винагороди військовослужбовцям збройних сил з 1 січня на 20%.

"Однак ми до кінця не знаємо, на що саме підуть кошти: на підвищення зарплат військовослужбовцям або закупівлю гранат" , - говорить економіст Національного інституту стратегічних досліджень Олексій Молдован.

Згідно з документом, у процентному співвідношенні більше всього витрати збільшаться на фінансування ЖКГ - на 14,4%, проте в абсолютних цифрах - всього на 1,2 млн грн, до 9,6 млн грн. Незначне зростання витрат уряд планує у сфері освіти - на 1,3% (до 7,4 млрд грн), охорони здоров'я - на 1,4% (1,8 млрд грн), духовного і фізичного розвитку - на 1,9% (701 млн грн). Державні витрати на охорону навколишнього середовища, втім, скоротяться на 13,6% (156 млн грн), до 989 млн грн.
Витрати на соціальний захист і забезпечення зростуть на 0,9%, до 21,75 млрд. грн.

За словами провідного наукового співробітника Інституту демографії та соціальних досліджень Лідія Ткаченко, ця стаття витрат передбачає виділення дотацій Пенсійному фонду, наприклад на фінансування пенсій громадянам, які не мають страхового стажу; виплати матерям-героїням; при народженні дитини; інвалідам; чорнобильцям.

При цьому соціальні стандарти (прожитковий мінімум для непрацездатних) в січні 2014 року виявляться вище на 6,1% порівняно з січнем минулого року.

"Закладено невелике збільшення, яке можна пояснити найбільш очевидними факторами: в уряді розраховують на природне скорочення контингенту одержувачів допомоги. За минулий рік число ветеранів війни скоротилося на 182 тис. осіб, до 1,52 млн, дітей війни - на 221 тис., до 4,08 млн. А ці категорії також користуються пільгами на проїзд і при оплаті ЖКГ", - говорить Ткаченко.

Експерти відзначають, що зростання видатків на силові органи був прогнозованим ще при складанні річного плану бюджету.

"Економіки тут немає, тільки політика. В нинішній ситуації уряд кидає всі сили на те, щоб придбати своїх захисників. У Білорусії і Росії силовики отримують великі зарплати, що і тримає режим цих країн, проте це не означає, що такий режим буде і в Україні", - впевнений старший економіст центру "CASE-Україна" Володимир Дубровський.

Молдован вважає, що таким чином уряд визначився зі своїми пріоритетами.

"Перерозподіляти вже нічого. Потрібні реформи. Якщо хочуть нормального фінансування охорони здоров'я, то потрібна страхова медицина, слід відмовитися від дотування шахт і приватизувати їх, а то виходить, що чим більше вони загинаються, тим значніше фінансування. На сході України говорять про симпатії до досвіду Росії, але там шахти не дотуються", - зазначив він.