ua en ru

Кабмін має намір дозволити підприємствам розрахуватися з "Нафтогазом" ПДВ-облігаціями, - джерело

Віце-прем'єр-міністр України Андрій Клюєв на минулому тижні дав розпорядження Міністерству фінансів України розробити механізм погашення заборгованості підприємств-експортерів перед НАК "Нафтогаз України" за спожитий природний газ за рахунок боргу перед ними з відшкодування ПДВ з боку держави. Про це виданню "Комерсант-Україна" повідомило джерело в уряді.

"Зараз розглядаються два основні варіанти взаємозаліку: перший - погашення простроченого боргу за ПДВ живими грошима, другий - випуск Мінфіном ПДВ-облігацій, якими підприємства зможуть погашати борг перед "Нафтогазом". Ухвалення рішення очікується наступного тижня. Список підприємств ще визначатиметься урядом", - уточнило джерело видання в секретаріаті Кабміну.
Унаслідок заборгованості перед "Нафтогазом" зараз на межі зупинки знаходиться низка найбільших металургійних і хімічних підприємств країни. З 9 червня монополія скоротила постачання газу підприємствам з найбільшими боргами. Так, тиск газу, що подається на Дніпровський меткомбінат ім. Дзержинського (борг на 10 червня - 274,8 млн грн), знизився втричі, через що всі доменні печі переведені на безгазовий режим. А на Маріупольському меткомбінаті ім. Ілліча (304,8 млн грн) повідомили про зниження тиску до 3,5 кг/кв. см при нормі 5,4 кг/кв. см, що загрожує зупинкою мартенівського виробництва. Скорочені постачання газу концерну "Стирол" (178,5 млн грн), Алчевському меткомбінату (151,8 млн грн), цілком припинені - "Дніпрошині", "Чернігівському хімволокну" і ТЕЦ Лисичанській.
Сум відшкодування ПДВ повинно вистачити для розрахунків з "Нафтогазом". Зараз загальний борг промислових підприємств за газ, за даними компанії "Газ України" (дочірня структура НАК), складає 4,9 млрд грн. При цьому заборгованість перед підприємствами за ПДВ вище: у ГМК - 6,4 млрд грн, уточнили в асоціації "Металургпром", ще понад 1 млрд грн - перед хімічними підприємствами, стверджують в Союзі хіміків України. "Ми вже готуємо документи до випуску ПДВ-облігацій. Хоча, звичайно, хотілося б отримати відшкодування грошима", - говорить основний власник концерну "Стирол" Микола Янковський. В п'ятницю в обговоренні питання здійснення взаємозаліків в Кабміні брав участь і голова правління Маріупольського меткомбінату Володимир Бойко. "Доручення дане, але поки невідомі терміни реалізації взаємозаліків", - сказав він.
Погашення боргу за газ ПДВ-облігаціями "Нафтогазу" невигідно, говорить високопоставлене джерело видання в Мінпаливенерго: "Якщо буде рішення Кабміну, звичайно, "Нафтогазу" доведеться його виконати. Але зараз в компанії складна ситуація - в держбюджеті не закладені компенсації постачань газу теплокомуненерго в повному обсязі". Крім того, за його словами, влітку впав попит на газ, в результаті у НАК скоротилися надходження готівкових коштів. "А гроші потрібні для закупівлі газу в підземні газосховища для проведення опалювального сезону. Ми розраховували зібрати необхідну суму з боржників в промисловості", - говорить джерело.