ua en ru

Кабмін має намір розширити перелік країн для контролю податкового ТЦУ

Кабмін має намір розширити перелік країн для контролю податкового ТЦУ Фото: Арсеній Яценюк

Список поповнили Австрія, Туркменістан і Гонконг

Кабінет міністрів України має намір розширити перелік країн, операції з якими будуть підлягати контролю в рамках трансфертного ціноутворення (ТЦО). Про це йдеться в документі, який є в розпорядженні РБК-Україна.

Відповідний проект урядового розпорядження повинен бути розглянутий на найближчому засіданні Кабміну в середу, 13 травня. Документ був затверджений на останньому засіданні урядового комітету з питань економічного розвитку та європейської інтеграції.

У новій версії списку - 76 країн, де ставка податку на прибуток на 5 п. п. нижче, ніж в Україні, тобто - 13% і більше. Порівняно з діючим, який був прийнятий в кінці грудня 2013 р., новий перелік поповнився чотирма державами або територіями - Австрією, Туркменістаном, Ніуе (острів Нової Зеландії) і Гонконгом (особливим адміністративним районом Китаю).

При цьому, уряд виключив зі списку Албанію. Зараз там ставка податку на прибуток (корпоративний податок) складає 15%.

Операції з резидентами 76 країн, що входять в новий список, будуть контрольованими. У пояснювальній записці до проекту розпорядження сказано, що для визначення переліку Мінфін проаналізував законодавства 221 держави.

Країни відбиралися за принципом наступних критеріїв:

- наявність підписаних договорів з положеннями про обмін інформацією;

- розкриває держава в публічному доступі інформацію про структуру власності юридичної особи.

Нагадаємо, що останні дві умови з'явилися в останній редакції норм про ТЦУ.