ua en ru

Кабмін має намір відмовитися від регулювання цін на соціально-значущі товари

Кабінет міністрів України ініціює відмову від регулювання цін на соціально-значущі товари і зняти всі обмеження на їх оптову і роздрібну вартість.

Кабінет міністрів України ініціює відмову від регулювання цін на соціально-значущі товари і зняти всі обмеження на їх оптову і роздрібну вартість. Про це йдеться в новому пакеті дерегуляційних реформ уряду, передає "Апостроф".

Обмеження можуть бути зняті на оптову вартість борошна, хліба, макаронних виробів, круп, цукру, яловичини, свинини і м'яса птиці, ковбасних виробів, молока і молочних продуктів, вершкового та олії, яєць, цукру, картоплі, солі. Зараз така надбавки обмежена 15%, тобто, продаючи зазначену продукцію оптом, виробник не може збільшувати ціну понад цього показника.
Ціна м'яса, реалізованого з держрезерву, також може стати ринковою. Зараз торгова націнка не перевищує 10% від конкурсної ціни.

Уряд також має намір відмовитися від максимальних рівнів рентабельності для виробників пшеничного борошна всіх сортів, хліба вагою більш як 500 грамів без додавання цукру, жиру, інших наповнювачів, а також хліба і хлібобулочних виробів для діабетиків.

Крім того, у Міністерстві економічного розвитку і торгівлі України пропонують більше не моніторити ціни на борошно вищого ґатунку, макаронні вироби, гречану крупу і рис. Регулювати ціни Кабмін збирається тільки на незбиране молоко, пшеничний і житній хліб.

Автори ініціативи впевнені, що метод регулювання цін не виправдав себе - діюча система не стримує зростання цін і навіть є фактором прискорення такого зростання. "Ціни на більшу частину категорій харчових продуктів ростуть навіть швидше рівня цін в економіці. Лише за деякими категоріями - м'ясо птиці, яйця і соняшникової олії - темпи зростання цін не перевищують рівня споживчої інфляції", - йдеться в пояснювальній записці до документа.

Нагадаємо, влітку 2012 року Верховна Рада України прийняла законопроект Кабміну, ввівши держрегулювання цін на товари, які мають істотну соціальну значимість.