ua en ru

Кабмін може збільшити бюджетні доходи, упорядкувавши використання природних ресурсів, - експерт

Встановлення прозорих правил у сфері використання природних ресурсів допоможе уряду збільшити бюджетні доходи. Про це заявив координатор економічних програм Школи політичної аналітики при НаУКМА Сергій Кисельов, коментуючи результати перших ста днів роботи Кабінету міністрів.

"Попередня влада активно заробляла за кількома напрямками. Але ключових було два - це завищені ціни при держзакупівлях і несплата акцизу при імпорті палива. При наведенні порядку в імпорті нафтопродуктів доходи держави від акцизу можуть вирости на кілька мільярдів гривень", - вважає Кисельов.

Експерт зазначив, що у сферах земельних відносин та лісових ресурсів, де спостерігалися колосальні порушення при попередній владі, вже є позитивні зміни.

"В Україні земельна реформа пробуксовувала роками. Але зараз вже намічається прогрес у цьому питанні. За пропозицією Держземагентства у орендарів сільгоспземель з'явиться можливість продажу - але не самої землі, а продажу права оренди землі. Є також пропозиції щодо вдосконалення оцінки земель та проведення аукціонів. Витяги з Державного земельного кадастру можна буде отримати поштою або навіть по Інтернету. Кадастровим реєстраторам можуть дати можливість реєстрації прав на земельні ділянки, таким чином, розвантажаться держреєстратори, зменшаться черги, знизяться корупційні ризики", - прогнозує Кисельов.

При цьому природні ресурси, що активно "приватизовувалися" за часів Януковича, планують поступово повертати в держвласність.

"Приміром, спільними зусиллями на той момент в.о. Президента України та керівництва Держлісагенства вдалося розширити межі природного заповідника "Голосіївський", - зазначає Кисельов.

Як відомо, Держагентство земельних ресурсів та Держагентство лісових ресурсів очолили представники ВО "Свобода" Сергій Рудик та Валерій Черняков.