ua en ru

Кабмін змінив критерії відбору банків для виплати зарплат бюджетникам

Кабмін змінив критерії відбору банків для виплати зарплат бюджетникам Фото: КМУ змінив деякі критерії оцінки уповноважених банків (КМУ)

Уряд виключив зі списку вимог ряд суперечливих критеріїв

Кабінет міністрів змінив критерії відбору уповноважених банків для виплати зарплат, пенсій і грошової допомоги працівникам бюджетних установ. Відповідне рішення уряд ухвалив на засіданні в середу, 31 січня.

Згідно з пояснювальною запискою до документа, яка є у розпорядженні РБК-Україна, рішення КМУ було обумовлено тим, що частина банків в судовому порядку оскаржила встановлені Національним банком вимоги. Зокрема, критерій, що передбачає наявність у банків-претендентів на здійснення зазначених виплат активів у розмірі не менше 1% всіх активів банківської системи.

Таким чином, цим документом знімається ця вимога, однак встановлюється наступний критерій: до участі в конкурсі допускаються банки, до яких протягом 6 останніх місяців регулятор не вводив особливий режим контролю і не застосовував заходів впливу.

Крім того, банки-претенденти повинні не мати заборгованостей по сплаті податків і зборів перед Державною фіскальною службою, а також фінансової заборгованості перед Фондом гарантування вкладів.

Також з переліку виключено вимогу про надання банком довідки про розмір і розгалуженості мережі обслуговування.

Згідно з новими правилами, переможцями конкурсу визнаються банки, що не мають претензій з боку НБУ і ФГВФО, а також банки, в яких держава володіє частиною більш 75%.

Крім того, зазначеною постановою вносяться зміни в критерії відбору банків для зберігання вільних коштів місцевих бюджетів.

Нагадаємо, наприкінці минулого року Національний банк врегулював низку питань, які будуть сприяти оперативного забезпечення регіонів готівкою та здійснення операцій з запасами готівки Національного банку України на зберіганні в уповноважених банках.