ua en ru

Кабмін Іспанії схвалив ключову реформу ринку праці

Кабінет міністрів Іспанії схвалив ключову реформу ринку праці, яка передбачає більшу свободу дій для роботодавця в питанні найму і звільнення співробітників. Про це повідомила перший віце-прем'єр уряду Іспанії Сорайя Саєнс де Сантамарія, передає Associated Press.

Реформа ринку праці покликана вирішити проблему безробіття, яка перетворилася в "нічний кошмар" для країн Європи, які опинилися в центрі боргової кризи, а також повернути довіру інвесторів до іспанської економіці, зазначили в уряді країни.

Зараз рівень безробіття в Іспанії знаходиться на рівні 23%, при цьому економіка продовжує скорочуватися.

Схвалені сьогодні заходи дозволяють зробити процес звільнення співробітників для компаній "дешевшим". При цьому полегшується режим взаємодії роботодавця з профспілкою в питаннях внесення змін в оплату і умови праці. Зазначимо, що дану задачу безуспішно намагався вирішити попередній уряд Іспанії.

За словами де Сантамарії, схвалені зміни в трудову систему повинні сприяти збільшенню найму молоді, а також безробітних (протягом тривалого періоду) людей, які мають утриманців. Крім того, реформа передбачає розширення використання трудових контрактів з відкритою датою, які повинні стати альтернативою тимчасовими контрактами, що робить працівника вразливим у період економічної нестабільності.

Раніше на цьому тижні прем'єр-міністр Маріано Рахой повідомив, що рівень безробіття в 2012 р. виросте ще більше. При цьому він сказав, що реформування ринку праці може призвести до загального страйку. Насамперед на вулиці іспанських міст вийдуть представники профспілок, незадоволені скороченням їх прав.

Втім, аналітики говорять, що оприлюднені заходи можуть привести до результатів, але на це потрібен час, якого в уряду Іспанії практично немає. У результаті, не виключено, що іспанській владі доведеться погодитися на більш агресивні заходи в рамках скорочення держвидатків.

Нагадаємо, число безробітних в Іспанії на кінець 2011 р. перевищило 5 млн чоловік, що становить 22,9% від усього працездатного населення.