ua en ru

Кабмін має намір посприяти добровільній здачі радіоактивних речовин населенням

Кабмін має намір посприяти добровільній здачі радіоактивних речовин населенням Фото: Кабмін

Кабмін пропонує Раді внести відповідні зміни до Кримінального кодексу України

Кабінет міністрів України зареєстрував для подальшого розгляду в Верховній Раді України проект закону № 2518а від 25 серпня 2015 "Про внесення зміни до статті 265 Кримінального кодексу України щодо добровільної здачі радіоактивних матеріалів". Текст цього проекту закону вже опубліковано на офіційному сайті Верховної ради України.

У відповідності з пропозиціями уряду може бути змінено пункт 4 в статті 265 Кримінального кодексу України, в якій йдеться про незаконне поводження з радіоактивними матеріалами: "Особа, яка вчинила злочин, передбачений частиною першою цієї статті, звільняється від кримінальної відповідальності, якщо вона добровільно здала органам державної влади радіоактивні матеріали (джерела іонізуючого випромінювання, радіоактивні речовини або ядерні матеріали, що перебувають у будь-якому фізичному стані в установці або виробі чи в іншому вигляді)".

У пояснювальній записці до законопроекту вказано: "Планується запропонувати фізичним та юридичним особам незалежно від форм власності, у яких є радіоактивні матеріали, джерела іонізуючого випромінювання, ядерні матеріали, радіоактивні відходи і які з тих чи інших причин не можуть їх здати, прийняти ці радіоактивні матеріали безоплатно і без запровадження штрафних санкцій на зберігання до спеціалізованих підприємств з поводження з радіоактивними відходами.

У ході компанії буде роз'яснено, що незаконне зберігання радіоактивних матеріалів представляє серйозний ризик для тих, у кого вони зберігаються, їхніх сімей, сусідів, і навіть може призвести до смерті".

Нагадаємо, раніше Президент України Петро Порошенко підписав закон про введення кримінальної відповідальності за дискримінацію інвалідів