ua en ru

Кабмін хоче продовжити проект зі створення земельного кадастру до кінця 2012 р., - джерело

Уряд хоче продовжити проект з видачі державних актів на землю та розвитку системи кадастру, фінансованого Світовим банком, до кінця 2012 р., щоб реалізувати заплановану земельну реформу. Про це повідомляє видання "Комерсант-Україна".

Вчора Рахункова палата заявила про збільшення ризиків невиконання проекту Світового банку (СБ) "Видача державних актів на право власності на землю в сільській місцевості та розвиток системи кадастру", що фінансується з 2004 р. Термін кредитного договору завершується 30 червня 2012 р., а "кошти ще використані не в повному обсязі, і мета проекту не досягнута ". У палаті зазначають, що через незадовільний законодавчого і організаційного забезпечення проект неодноразово реструктуризували, і в результаті обсяги запозичення були скорочені більш ніж удвічі - з 195 млн дол. до 89 млн дол.

Проект було розпочато сім років тому, і на його реалізацію, за даними учасників ринку, було витрачено 45 млн дол. кредиту СБ, 23 млн дол. з бюджету вже було виділено на погашення частини боргу. Його реалізація повинна дозволити створити картографічні основи державного кадастру та його автоматизованої системи. Кадастр повинен містити дані про місцезнаходження і розмір земельної ділянки, її цільове призначення, власника. Проведення земельної реформи без реалізації цих проектів неможливо.

Вчора в Держагентстві земельних ресурсів не змогли прокоментувати звинувачення палати. Джерела видання в українському представництві Світового банку відзначають позитивну динаміку реалізації проекту, хоча і додають, що якби всі його напрями виконувалися в рамках наміченого плану, проект би вже давно був завершений. "Виконання проекту залежить не від того, як працює Держземагентство, а як приймаються закони. У 2004 р. був прийнятий закон, який передбачав створення єдиної системи реєстрації прав на нерухомість, в тому числі і на землю, тобто єдиний кадастр. Але Кабмін не прийняв постанови, яка б запустило закон в роботу. Також передбачався такий компонент, як реструктуризація сільськогосподарських підприємств, але Міністерство аграрної політики так і не надало своїх пропозицій. Це все призвело до того, що частина позики була скорочена ", - розповіли виданню в СБ.
На даному етапі, за півроку до закінчення проекту, вже завершена аерофотозйомка всіх областей загальною площею понад 600 тис. кв. км і складання індексного кадастрової карти 19 областей, на 80% завершена зйомка населених пунктів, видано 450 тис. держактів, функціонує програмне забезпечення автоматизованої системи державного земельного кадастру."Але щоб система запрацювала, необхідно запустити 700 регіональних офісів, близько 2 тис. фахівців навчити, як працювати з системою", - додає співрозмовник у СБ. За даними видання, уряд просить кредитора продовжити договір до кінця 2012 р., так як до 1 липня напрями проекту виконати буде складно. Незважаючи на прийняття влітку закону "Про земельний кадастр" (його вступ було відстрочено на рік), до цих пір не розроблено і не затверджено понад десятка підзаконних актів, що суттєво гальмує реалізацію проекту і реформи в цілому.

Голова Союзу сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів Іван Томич сумнівається в реалізації реформи за один рік. "Необхідно описати кожну ділянку, розмежувати землі державної, комерційної та приватної власності. Якщо землі не розмежовані, то не можна описати ділянку. Все це вимагає великих фінансів і часу, - зазначає пан Томич .- За видачу держактів практично завершено процес по пайовикам, а ті , хто має присадибні ділянки, - лише наполовину ". На його думку, реальні терміни завершення реформування - більше 2,5 років. У Рахунковій палаті визнають, що обмін сертифікатів на держакти практично закінчується. Проте більшою мірою це зроблено за рахунок грошей власників сертифікатів і суб'єктів господарювання, які орендують земельні ділянки. Лише 7,6% отримали державні акти безкоштовно.

Нагадаємо, що 23 грудня міністр фінансів України Федор Ярошенко заявляв, що на реалізацію земельної реформи в бюджеті на 2012 р. передбачено 33,5 млрд грн., що в 28 разів більше ніж в 2011 р.