ua en ru

Кабмін хоче змінити Кодекс з процедур банкрутства: що пропонують

Кабмін хоче змінити Кодекс з процедур банкрутства: що пропонують Фото: Кабмін (Віталій Носач/РБК-Україна)
Автор: Юлия Струк

Кабінет міністрів схвалив на своєму засіданні законопроект про зміни до Кодексу з процедур банкрутства. Вони необхідні для досягнення стратегічної мети входження України до провідної двадцятки країн світу за умовами ведення бізнесу.

Про це повідомляє урядовий портал.

У Міністерстві юстиції пояснюють, що під час розробки нормативно-правових актів, необхідних для впровадження кодексу у дію, та практичного застосування його положень виявлено низку технічних неузгодженостей, недоліків та суперечностей, які треба усунути.

Законопроект, узгоджений Кабміном, пропонує:

  • удосконалити порядок відбору арбітражних керуючих у справах про банкрутство;
  • виключити з тексту кодексу некоректні або суперечливі норми, а також конкретизувати положення кодексу;
  • установити чіткі строки для погашення вимог кредиторів та усунути можливість зловживань з боку арбітражного керуючого;
  • врегулювати питання поводження з майном банкрута після закриття провадження у справі про банкрутство.

Також пропонується й уніфікувати термінологію у документі.

"Внесення змін, запропонованих проектом закону,.. дозволить усунути перепони, які унеможливлювали застосування цього кодексу на практиці. Приведення чинного законодавства до сучасних реалій та світових тенденцій має позитивно відобразитися на економіці та інвестиційному кліматі в державі", - заявила заступник міністра юстиції Валерія Коломієць.

Нагадаємо, наприкінці жовтня президент Володимир Зеленський вніс до Верховної ради законопроект №4220, яким пропонується змінити процедуру банкрутства на період карантину.

Як писало РБК-Україна, в Україні введуть мораторій на банкрутство бюджетних організацій: Зеленський підписав відповідний законопроект №2276.