ua en ru

Уряд має захистити металургійну галузь і заборонити експорт брухту, - нардеп

Уряд має захистити металургійну галузь і заборонити експорт брухту, - нардеп Фото: народний депутат Дмитро Кисилевський (facebook.com/dmitriy.kisilevskiy.1)

Масовий вивіз металобрухту з України має викликати занепокоєння уряду, адже одна з ключових галузей економіки втрачає сировину і буде знищена, якщо не заборонити експорт брухту негайно.

Про це пише РБК-Україна з посиланням на заяву народного з фракції "Слуга народу" Дмитра Кисилевського.

"Ця ситуація, по-перше, мала би дуже сильно турбувати уряд, тому що українська металургія - це дуже значна частина української економіки, це 10-12% ВВП, і такою галуззю ризикувати, мабуть, не варто. Тут 200 тисяч робочих місць, цим точно не треба ризикувати", - сказав Кисилевський.

За його словами, Росія нині також розглядає можливість щодо підвищення експортного мита на брухт до 100 доларів, що створить ще більший ажіотаж довкола брухту на світовому ринку, і його обсяги вивезення з України зростуть. Тож, на думку депутата, український уряд має негайно заборонити експорт брухту, щоб захистити металургійну галузь, для якої брухт є необхідною сировиною.

"Уряд бездіяльний у цьому питанні. Вони роблять якесь повідомлення про те, що розглядається у них урядовий законопроєкт, обговорюється якась урядова постанова про заборону експорту металобрухту… Але все це залишилося словами. Жодного рішення уряд не ухвалив", - повідомив Кисилевський.

Депутат не виключив, що у разі нездатності уряду ухвалити рішення на захист металургів, необхідно буде приймати рішення про заборону експорту брухту у парламенті.

"Це довше. Але якщо уряд не може нічого заподіяти в цій ситуації - мабуть, треба буде законодавчо це питання вирішувати", - пояснив Кисилевський.