ua en ru

Кабмін має створити міжвідомчу робочу групу з питання ПАТ "Сумихімпром", - експерт

Для формування єдиної і узгодженої позиції державних органів у питанні повернення держконтролю над ПАТ "Сумихімпром" Кабінету міністрів України необхідно створити спеціальну міжвідомчу робочу групу. Таку думку висловив віце-президент Центру досліджень корпоративних відносин В'ячеслав Бутко.

"Неузгодженість дій низки держорганів у питаннях, що стосуються проблемної ситуації навколо "Сумихімпрому", викликає подив і тривогу. Як повідомляють ЗМІ, представники дочірнього підприємства НАК "Нафтогаз України" компанії "Газ України" - на судовому засіданні не солідаризувалися з позицією Фонду державного майна (ФДМ), тим самим сприяючи тому, що підприємством продовжують керувати ті ж менеджери, при яких "Сумихімпром" був визнаний банкрутом. Природно, при такому дисонанс у позиціях окремих державних органів не доводиться сподіватися на відновлення платоспроможності цього стратегічно важливого для економіки України підприємства, майже 100% акцій якого належить державі", - вважає Бутко.

Нагадаємо, 30 вересня 2014 р. відбулося засідання Вищого господарського суду України (ВГСУ) у справі "Сумихімпрому", в якому розглядалася касаційна скарга ФДМ. Як стало відомо, що брав участь в судовому засіданні представник ДП "Газ України", не висловив підтримку позиції ФДМ, а також не заперечував проти вимог, висунутих компаніями, підконтрольними Дмитра Фірташа та Сергія Льовочкіна, составлящих більшість в комітеті кредиторів підприємства.

Крім того, під час розгляду у Верховному суді України касаційної скарги банків, зобов'язання по кредитах перед якими в односторонньому порядку відмовився виконувати "Сумихімпром", представники Генеральної прокуратури і Кабінету міністрів виступили проти задоволення касаційних скарг банків, які страждають від недобросовісних дій керуючого санацією "Сумихімпром".

Відзначимо, що в числі банків, терплять збитки через односторонньої відмови керуючого санацією "Сумихімпром" Лазаковича погашати залучені підприємством кредити, знаходиться і державний "Укрексімбанк".

"З метою координації дій органів влади, які повинні бути спрямовані на зміну складу комітету кредиторів ПАТ "Сумихімпром", зміну керівника санації та розпорядника майна підприємства, відновлення його платоспроможності, доцільно створення Кабміном спеціальної Міжвідомчої робочої групи, рекомендації яких будуть обов'язковими до виконання всіма державними органами, які беруть участь у процесах навколо "Сумихімпром". Вважаю, що для забезпечення ефективної роботи в склад Міжвідомчої робочої групи необхідно включити представників Громадської робочої групи з розв'язання проблем титанової галузі України", - вважає віце-президент Центру досліджень корпоративних відносин В.Бутко.