ua en ru

Кабмін повинен скасувати постанову про скорочення бюджетних місць у ВНЗ, - Мазурчак

Кабмін повинен скасувати постанову про скорочення бюджетних місць у ВНЗ, - Мазурчак Фото: Олександр Мазурчак

На думку Мазурчака, Кабмін не мав права скорочувати кількість бюджетних місць у ВНЗ

Уряд має скасувати постанову про скорочення майже на 21% бюджетних місць у вищих навчальних закладах країни. Про це йдеться в оприлюдненому на сайті "Нашого краю" зверненні співголови партії Олександра Мазурчака до уряду.

Мазурчак переконаний, що Кабмін не мав права скорочувати кількість бюджетних місць у ВНЗ.

"Партія "Наш край" вимагає від уряду скасувати постанову, прийняту 12 липня, якою було зменшено обсяги державного замовлення на 20,7%. Держава повинна не скорочувати видатки на освіту, а навпаки – збільшувати їх. В іншому випадку обдарована українська молодь буде їхати на навчання за кордон", – зазначив Мазурчак.

Він упевнений, що скорочення набору на одні і незначне збільшення місць на інші спеціальності жодним чином не обґрунтоване.

"Кабмін не навів жодного прогнозу потреби в тих чи інших фахівцях в економіці України через 4-5 роки, коли сьогоднішні абітурієнти закінчать ВНЗ", – зазначив Мазурчак.

Політик наголосив, що вкотре зміни були внесені вже тоді, коли абітурієнти не тільки здали ЗНО, але і почали подавати документи на вступ.

"Так само вчинив Кабмін в минулому році, коли під час вступної кампанії був змінений принцип розподілу бюджетних місць у ВНЗ. Будь-які зміни в умови вступу та навчання повинні вноситися не пізніше 1 січня року, в якому вони набирають чинності", – резюмував Мазурчак.

Як відомо, минулого тижня уряд прийняв постанову "Про державне замовлення на підготовку фахівців, наукових, науково-педагогічних та робітничих кадрів, підвищення кваліфікації та перепідготовку кадрів у 2017 році" з загальними рекомендаціями щодо скорочення обсягів держзамовлення. Загальна кількість абітурієнтів, які зможуть навчатися за державний рахунок, у 2017 році складе 212 388 осіб (на денній формі навчання – 189 728 осіб). Це менше затверджених в 2016 році показників на 20,7% (за денною формою – на 14,9%).