ua en ru

Кабмін повинен довести реалістичність бюджету планом розвитку економіки, - "Наш край"

Кабмін повинен довести реалістичність бюджету планом розвитку економіки, - "Наш край" Фото: Кабмін

Верховна Рада повинна отримати від Кабміну план стимулювання прискореного економічного зростання і гарантувати в проекті бюджету реальне підвищення соціальних виплат, зарплат і пенсій, яке б покривало річний рівень інфляції. Про це сьогодні заявив співголова партії "Наш край" Сергій Кальцев.

За його словами, прогнози уряду не відповідають експертним оцінкам, а тому Кабмін повинен надати парламенту план стимулювання прискореного економічного зростання, щоб підтвердити реалістичність проекту держбюджету.

"Уряд прогнозує зростання ВВП на рівні 3%, тоді як експерти говорять про 1,5-2%. Прогнозований Кабміном показник річної інфляції – 8,1%, а, зокрема, МВФ очікує 11%, що перевищує обіцяне підвищення соціальних стандартів, що становить 10,1%", – повідомив Кальцев.

На думку співголови партії "Наш край", одне з основних завдань уряду – реальне зростання соціальних виплат, зарплат і пенсій. "Суспільство має переконатися, що уряд має реальний план дій і не маніпулює цифрами", – зазначив він.

Також він підкреслив, що намір уряду латати бюджетні дірки за рахунок зовнішніх запозичень – шлях в економічну прірву. "Така позиція Кабміну прямо вплине на ще більше зниження рівня життя в країні. Подальші антисоціальні дії вже узгоджені з Міжнародним валютним фондом: влада вже взяла на себе зобов'язання підвищити пенсійний вік, переглянути умови призначення мінімальної пенсії та збільшити тарифи на послуги ЖКГ", – резюмував Кальцев.

Як відомо, у проекті бюджету уряд прогнозує дефіцит на рівні 77 млрд гривень, а зростання ВВП на рівні 3%. У той же час, МВФ прогнозує зростання ВВП на рівні 2,5%, а міжнародна інвестиційна компанія Goldman Sachs – тільки 1,5%.