ua en ru

Кабмін до 1 липня отримає на розгляд цільову програму видобутку і використання газу-метану вугільних родовищ і сланцевого газу, - НАЕР

Кабмін до 1 липня отримає на розгляд цільову програму видобутку і використання газу-метану вугільних родовищ і сланцевого газу. Про це РБК-Україна повідомив заступник директора департаменту технічної політики Національного агентства України з питань забезпечення ефективного використання енергетичних ресурсів (НАЕР) Олександр Семченко.

"Зараз розробляється і знаходиться на узгодженні в Мін'юсті і Мінекономіки. Там передбачені здебільшого поки нормативні заходи. Сланцевого газу як такого в нашому законодавстві не існує. Важливе внесення змін до закону про альтернативні види палива. Тому що є певні пільги і на устаткування і пільги з податку на прибуток і ПДВ для підприємств, які займаються видобутком сланцевого газу і газу-метану", - заявив О.Семченко.

Крім того, О.Семченко додав, що вже є інтерес ТНК-ВР і Shell в розробці родовищ сланцевого газу і газу-метану. "Програма про яку я говорив, передбачає заходи щодо спрощення процедури ліцензування для видобутку сланцевого газу і метану і відведення земельних ділянок. Тобто Shell вже готові працювати в Україні без залучення державних грошей, як тільки будуть вирішені ці питання" - заявив О.Семченко.

Він також уточнив, що програма розроблена з 2010 р. до кінця 2014 р. "Загальна вартість програми оцінюється в районі 4 млрд грн, з них близько 700 млн грн - це державні гроші. На ці 700 млн грн будуть проведені заходи по дегазації і освоєнню пілотної свердловини", - заявив О.Семченко. У результаті Україна повинна вийти на заміщення 1 млрд куб. м газу, що імпортується, додав він.