ua en ru

К.Грищенко: Українським ученим не потрібний збагачений уран.

Жоден з керівників українських профільних наукових установ не повідомив про потреби у високозбагаченому урані для дослідницьких цілей, заявив в інтерв'ю «Дзеркалу тижня» міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко.

«Можу вас запевнити, не знайшлося жодного вченого, принаймні, жодного керівника науково-дослідних і учбових інститутів, який би сказав, що їм потрібний саме високозбагачений уран для якоїсь практичної мети», - заявив міністр.

За словами К.Грищенко, вчені цілком підтримали ідею обміну високозбагаченого урану на аналогічну кількість низькозбагаченого. «Вони були одноголосні в тому, що Україна тільки виграє, якщо ми замість високозбагаченого урану отримаємо низькозбагачений і одночасно з цим - додаткові можливості для проведення на найсучасніших наукових установках досліджень, які можуть просунути нас на шляху забезпечення енергетичної безпеки країни», - констатував міністр.

При цьому він підкреслив, що при ухваленні рішення про відмову від високозбагаченого урану керівництво країни брало до уваги не тільки інтереси дослідників, але і можливі міжнародно-політичні дивіденди.