ua en ru

До обвалення покрівлі на Чорнобильській АЕС призвів ряд чинників, - висновок комісій

На Чорнобильській атомній електростанції (АЕС) завершили роботу комісії, які розслідували причини часткового руйнування покрівлі над машинним залом блоку № 4. Як повідомляє прес-служба Чорнобильській АЕС, комісії класифікували інцидент, який не створив небезпеки для здоров'я і життя людей, для навколишнього середовища і не привів до зупинки роботи виробництва і аварією. Порушення меж та умов безпечної експлуатації об'єкта "Укриття" відсутні.

На підставі даних наявної проектної та експлуатаційної документації та результатів візуального огляду, комісії вважають, що можливою причиною обвалення фрагмента покрівлі машинного залу встало падіння ферми (несуча геометрично незмінна конструкція, що складається з прямолінійних стрижнів, вузлові з'єднання яких в розрахунках вважаються шарнірними) внаслідок сукупності негативних чинників . До таких факторів, зокрема, належить відсутність даних про фактичні пошкодженнях ферм і настилів покрівлі під час аварії 1986 р.; руйнування внаслідок корозії вузла кріплення ферми і т.д.

У висновках комісій також зазначено, що снігове навантаження на покрівлю машинного залу на момент руйнації не перевищувала значень, встановлених проектом і експлуатаційною документацією ЧАЕС.

Основною причиною, що унеможливлювала запобігання руйнування, була відсутність можливості проведення візуального контролю за технічним станом конструкцій внаслідок відсутності безпечних підходів і вкрай небезпечну радіаційну обстановку.

"В цілому можна зробити висновок про відносну стабільність несучих конструкцій, що прилягають до зруйнованих і можливості їх подальшого використання за умови відновлення покрівлі", - сказано у висновках комісій.

Як повідомлялося, 12 лютого 2013 р. о 14:03 над машинним залом блоку № 4 Чорнобильської атомної електростанції сталося часткове руйнування стінових панелей та частини легкої покрівлі.

Читайте також: Причини обвалення на Чорнобильській АЕС будуть представлені до кінця лютого 2013 р