ua en ru

До 2016 р. центр ділової активності зміститься в Азію, - дослідження

У світовій економіці посилюється розшарування за доходами. До 2016 р. число мільйонерів з активами понад 100 млн дол. перевищить 86 тис. осіб, а центр ділової активності зміститься в Азію, хоча Лондон і Нью-Йорк в найближче десятиліття збережуть свою привабливість. Про це йдеться в звіті "The Wealth Report 2012" за результатами дослідження, проведеного Citi Private Bank і міжнародним агентством нерухомості Knight Frank, пише "Комерсант".

До 2050 р. експерти очікують кардинальної зміни світового лідерства за обсягом ВВП - Індія обжене Китай і США, а Нігерія та Єгипет увійдуть до десятки найбільших економік. Позиція РФ незначно посилиться, що, втім, буде супроводжуватися зростанням кількості найбільш багатих громадян Росії на 76%.

Автори огляду акцентують увагу на тому, що світова економіка все більшою мірою стає "плутономікою" - доходи 1% найбільш забезпеченого населення зростають значно швидше, ніж у суспільства в цілому, в свою чергу, економічне зростання стає більш залежним від збільшення доходів найбільш багатої частини населення. При цьому появи "нових нормальних" - своєрідного світового середнього класу - навряд чи варто очікувати в найближчі десять років.

На відміну від періоду кризи, коли кількість мільйонерів з активами вартістю понад 100 млн дол. (сумарно їх активи в 2011 р. склали 39,9 трлн дол.) практично не росла, до 2016 р. дослідники прогнозують зростання їх числа на 37% - з 63 тис. до 86 тис. осіб. Найбільш помітно число мільйонерів збільшиться в Китаї та Індії (на 106% і 114% відповідно), РФ (на 76%) і Південно-Східної Азії (на 44%, до 26 тис. - найвища концентрація мільйонерів серед регіонів світу), а також у Бразилії (на 59%). Північній Америці та Західній Європі пророкують зростання кількості мільйонерів на 24% і 7% відповідно - до 21 тис. і 15 тис. осіб.

За даними опитувань, побоювання мільйонерів за збереження їхніх активів істотно відрізняються в залежності від їх географічної приналежності. У Сінгапурі побоюються фінансової кризи, на Близькому Сході - війни, в Індії та Гонконгу - інфляції і девальвації валюти, в РФ традиційно головним джерелом страху є брак гарантій дотримання прав власності.

За прогнозом експертів, до 2050 р. відбудуться кардинальні зміни в світовому ВВП. Так, за паритетом купівельної спроможності перше місце займе Індія (на поточний момент 4 трлн дол. - 4-е місце), за якою послідують Китай (10 трлн дол. - 2-е місце), США (14 трлн дол. - 1-е місце), Індонезія і Бразилія (2,16 трлн дол. - 7-е місце), Нігерія і Росія (2,2 трлн дол. - 6-місце), Мексика, Японія (4,33 трлн дол. - 3-е місце) і Єгипет. У свою чергу, позбудуться позицій у десятці найбільших економік Німеччина, Франція, Великобританія і Італія.

Лідерство за ВВП на душу населення збереже Сінгапур (на поточний момент 56,5 тис. дол.), за яким підуть Гонконг, Тайвань і Південна Корея. Очікується, що Норвегія позбудеться 2-го місця і вийде з десятки, а збережуть свої позиції Швейцарія, Австрія і США. В результаті 49% світового ВВП до 2050 р. будуть формувати зростаючі азіатські економіки і тільки 7% - зона євро, а частка Північної Америки скоротиться в два рази, до 11%.

Що стосується міст, поточне лідерство Лондона як в інвестиційній привабливості, так і сприятливості умов проживання не викликає питань (тільки респонденти з Латинської Америки висунули Нью-Йорк і Маямі на перші місця). Найважливішим фактором при виборі місця проживання мільйонери вважають власну безпеку, також відзначаючи космополітизм культури, за яким азіатські міста поки істотно відстають від Лондона і Нью-Йорка, третина жителів яких народилися в іншій країні.

Однак через десять років, на думку респондентів, Шанхай стане новим лідером, поряд з Пекіном, Сінгапуром і Гонконгом, завдяки розвитку інфраструктури та зростання значущості економічних зв'язків в Азії. Також наголошується, що Сан-Паулу, Ріо-де-Жанейро, Нью-Делі, Мумбай і Стамбул володіють високим потенціалом для подальшого зростання, а Далянь і Чунцин в Китаї стануть "новими зірками". Москва на поточний момент займає 11-е місце в рейтингу "глобальних міст" і 14-е в рейтингу найдорожчої нерухомості (24 тис. дол. за квадратний метр). На перших місцях за цим показником - Монако, Лондон і Гонконг.

Втім, визнаючи зростання значущості провідних мегаполісів, автори дослідження наводять і альтернативні точки зору на розвиток майбутніх центрів ділової активності. Зокрема, передбачається, що роль міських агломерацій може бути зміщена "міськими мережами", такими як Вашингтон-Нью-Йорк-Чикаго, Берлін-Франкфурт або Женева-Відень-Найробі.

Відзначимо, Київ зайняв 108-е місце з 120 у щорічному світовому рейтингу конкурентоспроможності, представленому міжнародною дослідницькою компанією Economist Intelligence Unit (EIU) за ініціативою фінансової групи Citigroup в рамках проекту Hot Spots.

Нагадаємо, в листопаді 2011 р. повідомлялося, що, за версією EIU, Київ увійшов у рейтинг кращих міст в Європі для шопінг-туризму, зайнявши 27-е місце з 33-х міст.

Слід також додати, що в області конкурентоспроможності за підсумками 2011 р. Україна була поставлена Всесвітнім економічним форумом (ВЕФ) на 82 місце серед країн світу, повернувшись до показника 2009 року - це рівень Ботсвани та Намібії. Найбільшими проблемами в Україні, згідно з рейтингом, є корупція, податкове регулювання, доступ до фінансування, неефективне державне управління, податкові ставки й інфляція.