ua en ru

Ізраїльська бойова машина пошкоджена при вибуху бомби на кордоні з Сирією, постраждалих немає

Бойова машина ізраїльських збройних сил (ЗС) пошкоджена при вибуху сирійської бомби на кордоні Голанських висот, окупованих Ізраїлем. Про це повідомляє Reuters з посиланням на заяву ізраїльського командування. Постраждалих немає.

Якщо підтвердиться факт нападу, вибух стане першою цілеспрямованою атакою на ізраїльські НД з початку громадянської війни в Сирії. Окремі снаряди з боку Арабської Республіки і раніше долітали до Голан, але вони вважаються наслідками внутрішньосирійського конфлікту. У ряді випадків ізраїльські війська відкривали у відповідь вогонь.

Крім того, Ізраїль атакував з повітря колону з боєприпасами, які сирійська армія намагалася доставити своїм союзникам з руху "Хезболла" в Лівані. У пресі з'являлися повідомлення про причетності ізраїльської армії до інших бойових дій на сирійській території, проте командування постійно заперечувало ці відомості.

Ізраїль окупував стратегічно важливі Голанські висоти, що належать Сирії, в ході Шестиденної війни 1967 р. У 1981р. кнесет (законодавчий орган влади Ізраїлю) прийняв "Закон про Голанських висотах", де в односторонньому порядку був проголошений суверенітет над територією Ізраїлю. Резолюція Ради безпеки ООН N497 від 17 грудня 1981р. визнала анексію недійсною. Обидві країни вважають Голанські висоти частиною своєї території.