ua en ru

В Ізраїлі сумніваються у визнанні Голодомору геноцидом українського народу

В Ізраїлі сумніваються у визнанні Голодомору геноцидом українського народу Фото: міністр охорони навколишнього середовища Ізраїлю Зєев Елькін (kmu.gov.ua)

В Ізраїлі питання щодо трактування історичних подій не виносяться на політичне рішення

Ізраїльський парламент (Кнесет) може не прийняти декларативне рішення про визнання Голодомору 1932-1933 років геноцидом українського народу. Про це в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна" заявив міністр з питань охорони навколишнього середовища Ізраїлю, міністр у справах Єрусалиму і спадщини Зєев Елькін.

"В Ізраїлі є традиція, що, питання, пов'язані з трактуванням тих чи інших історичних подій, як правило, не виносяться на політичне рішення. Максимум, вони виносяться на обговорення... Тому я не думаю, що буде прийнято якесь декларативне рішення щодо Голодомору, як і по інших тяжких трагічних сторінках в історії тих чи інших народів, тому що це не відповідає нашій парламентській традиції", - зазначив Елькін.

Він привів у приклад питання про визнання геноциду вірменського народу, яке кілька разів обговорювалося у Кнесеті, однак декларативне рішення так і не було прийнято.

"Ізраїльський парламент вважає, що питання минулого повинні вирішуватися не політиками, а професіоналами, як частина професійного дискурсу", - додав Елькін.

Нагадаємо, в червні президент України Петро Порошенко заявив, що Конгрес США прискорить розгляд визнання Голодомору геноцидом українського народу.

"Ми почали з делегацією візит у США біля пам'ятника геноциду і отримали повну підтримку конгресменів, які погодилися прискорити розгляд зазначеної резолюції", - повідомив Порошенко.