ua en ru

Ізраїль виплатить родині агента розвідки Моссад, що повісився, 1,1 млн дол

Ізраїль виплатить 1,1 млн дол. сім'ї агента розвідки Моссад Бена Зайгера, що повісився в своїй камері близько трьох років тому. Про це повідомляє Reuters.

"Згода держави виплатити цю суму засноване на його бажання уникнути судового слухання по справі, де можуть бути оприлюднені деталі, які можуть мати негативні наслідки для національної безпеки", - йдеться в офіційній заяві влади Ізраїлю.

Згідно із заявою, сім'я Зайгера, відомого як "ув'язнений Х", звинувачує владу країни у халатності по відношенню до нього і вимагає компенсації.

"Ув'язнений Х" повісився в одиночній камері у в'язниці "Аялон", незважаючи на те, що перебував під цілодобовим відеоспостереженням. Ізраїльські власті провели розслідування загибелі екс-агента і за його результатами заявили, що працівники в'язниці допустили деякі помилки. Однак вони не можуть кваліфікуватися як злочинна недбалість. Згідно з офіційним звітом, всього на кілька годин до суїциду Зайгер отримав "сумні новини" від дружини. Охоронець, в обов'язки якого входило спостереження за камерою, на момент скоєння самогубства з невідомих причин перебував далеко від монітора і не зміг запобігти пригода.

Зайгер переїхав до Ізраїлю з Мельбурну, де отримав громадянство і вступив до лав армії. Згідно з повідомленнями австралійської газети Fairfax і німецької Spiegel, він працював на ізраїльську шпигунську службу Моссад, однак ненавмисно допустив витік секретної інформації про ліванських інформаторів, яких згодом заарештували і засудили до тюремних термінів в Лівані. У в'язниці Зайгер опинився в 2010 р., де таємно утримувався до лютого 2012 р., поки австралійське телебачення не зробило інформацію про "ув'язненому Х" надбанням громадськості.