ua en ru

Ізраїль розраховує на підготовку угоди про ЗВТ з Україною до кінця року

Ізраїль розраховує на підготовку угоди про ЗВТ з Україною до кінця року Фото: міністр охорони навколишнього середовища Ізраїлю Зєев Елькін (facebook.com-Elkin.Zeev.RU)

На даний момент у проекті угоди залишається відкритим ряд питань

Текст угоди про Зону вільної торгівлі (ЗВТ) між Україною та Ізраїлем можуть остаточно підготувати до кінця 2017 року. Про це в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна" заявив міністр з питань охорони навколишнього середовища Ізраїлю, міністр у справах Єрусалиму і спадщини Зєев Елькін.

Зокрема, Елькін зазначив, що наприкінці липня відбувся черговий раунд переговорів щодо ЗВТ і сторони розраховували на рамкове підписання договору.

"На жаль, залишився незакритим цілий ряд питань, і ми не змогли вийти на рамкове підписання в рамках комісії. Але, думаю, що до кінця року текст договору буде завершено і підготовлено нашими країнами вже до офіційного підписання. Якщо не в кінці цього, то на початку наступного року", - зазначив Елькін.

За його словами, на останніх переговорах сторони не зійшлися у списку товарів, на які буде поширюватися угода про ЗВТ. Також Україна та Ізраїль домовилися, що після підписання договору почнуться переговори про його розширення на сферу послуг.

Крім того, Україна просила пільги на експорт пшениці до Ізраїлю в рамках ЗВТ. Ізраїльська сторона, в свою чергу, була готова на це, але просила гарантій продуктової безпеки і поставок незалежно від ситуації в Україні.

"Ми шукаємо формули, які дозволять Ізраїлю бути впевненим, що він може розраховувати в довгостроковій перспективі на українські поставки зерна, а Україні - отримати ті пільги при поставці пшениці, які вона просила в рамках цього договору", - додав Елькін.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Україна та Ізраїль практично завершили обговорення основних положень угоди про ЗВТ. Сьомий раунд переговорів щодо укладення угоди про вільну торгівлю між країнами проходитиме в Ізраїлі.