ua en ru

Ізраїль погрожує денонсувати угоди з Палестиною у разі визнання її державності в ООН

Ізраїль погрожує денонсувати тимчасові угоди з Палестиною 1990-х рр., відомі як "угоди в Осло", якщо Палестинська національна адміністрація (ПНА) звернеться в ООН за отриманням статусу "держави-спостерігача". Як повідомляє Associated Press, ізраїльський уряд доручив своїм послам сповістити іноземні держави про можливість відмови від цих домовленостей, якщо палестинці спробують добитися міжнародного визнання.

У документі Міністерства закордонних справ Ізраїлю говориться, що згода Генеральної Асамблеї ООН визнати державність Палестини дасть Ізраїлю право "переглянути і скасувати частково або повністю" угоди, укладені в Осло. Крім того, в цьому випадку Ізраїль залишає за собою право "односторонніх дій" (яких, не вказується).

ПНА має намір 29 листопада 2012 р. попросити Генасамблею ООН підвищити статус Палестинської автономії до "держави-спостерігача". В даний час Палестина представлена в ООН як "постійний спостерігач". При цьому ПНА хоче закріпити за собою в ООН території Західного берега річки Йордан, Східного Єрусалиму і сектора Газа, окуповані Ізраїлем в 1967 р.

За неофіційними даними, ізраїльський МЗС рекомендуватиме уряду "повалити режим Абу Мазена" (президента ПНА Махмуда Аббаса), якщо заявка Палестини в ООН буде задоволена.

Читайте також: Палестина планує почати переговори з Ізраїлем після отримання статусу спостерігача в ООН, - Аббас

У 1993 р. ізраїльські і палестинські представники на переговорах в Осло домовилися почати процес мирного врегулювання на принципах визнання права Ізраїлю на існування в мирі і безпеці, відмови від тероризму та інших форм насильства і визнання Організації визволення Палестини (ООП) представником палестинського народу на переговорах про мир. У вересні 1993 р. у Вашингтоні Ізраїль і ООП підписали спільну Декларацію про принципи з основними параметрами проміжної угоди про палестинське самоврядування.