ua en ru

Зміни до Податкового кодексу передбачають сплату податків за місцем діяльності, - Мінрегіон

Зміни до Податкового кодексу передбачають сплату податків за місцем діяльності, - Мінрегіон
Згідно зі змінами до Податкового кодексу, податки будуть платити за місцем діяльності, а не за місцем реєстрації.

Згідно зі змінами до Податкового кодексу, податки будуть платити за місцем діяльності, а не за місцем реєстрації. Про це повідомив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України В'ячеслав Негода, передає кореспондент РБК-Україна.

"Тими змінами, які пропонуються в Податковий кодекс, і в проекті коаліційної угоди є такий дуже важливий принцип, щоб податки платилися за місцем діяльності, а не за місцем реєстрації. Це дуже важливо, якщо громадянин працює на тій чи іншій території, то він повинен платити податки саме в цю територіальну громаду, де він користується соціальними послугами освіти, охорони здоров'я, комунальних послуг. А не за місцем, де його фірма зареєстрована, - в кращому випадку в Києві, а в гіршому взагалі десь закордоном", - сказав він.

Він зазначив, що за таким принципом буде сплачуватися податок на прибуток і податок з фізичних осіб.

"Так є в Польщі та в інших країнах. В іншому випадку з території витягуються ресурси: людські, фінансові, сировинні. Тоді ця територія буде сподіватися на центральний бюджет і не буде зацікавлена в розвитку. Більш того, пропонується, що частина акцизів на тютюн і алкоголь, умовно до 5%, повинна також йти в місцеві бюджети, але це поки пропозиції. Таким чином, місцеві бюджети будуть мати свій ресурс незалежно від центрального бюджету", - пояснив Негода.

Він також додав, що територіальна громада Києва має працювати за тими ж правилами, що й інші територіальні громади країни.

"Територіальна громада міста Києва, як інші міста мають працювати за тими правилами, за якими працюють інші територіальні громади. З іншого боку, Київ може отримати додаткову компенсацію на виконання функцій столиці", - сказав він.

Нагадаємо, за словами заступника міністра, зміни Бюджетного та Податкового кодексів принесуть місцевим бюджетам не менше 39 млрд грн в 2015 р.