ua en ru

Виборче законодавство України потребує змін, - нардеп Бандуров

Дострокові вибори у Верховну Раду були найбільш демократичними за всю історію незалежної України, однак вони показали деякі недоліки виборчого законодавства. Про це заявив народний депутат Володимир Бандуров, який виступив з ініціативою внесення змін в українське виборче законодавство.

"Вибори закінчилися, країна чекає початку роботи Верховної Ради і прийняття найважливіших законів, а в деяких округах все ще тривають перерахунки голосів, все ще тривають судові розгляди. Вважаю, що в тих округах, де розрив між кандидатами мінімальний і становить менше 2% необхідно проведення автоматичного перерахунку голосів. Це гарна демократична норма", - повідомив політик.

За його словами, в країні з історією фальсифікації виборів єдиний спосіб для виборців, членів комісій, спостерігачів, ЗМІ та кандидатів довіряти результатам виборів - це отримати підтвердження первинних результатів. "Україна потребує нового, ясного і єдиного виборчого кодексу, який би припинив плутанину і усунув суперечності між існуючими законами про вибори Президента, парламенту і місцевих органів влади", - зазначив Бандуров.

Нагадаємо, за інформацією міжнародної організації спостерігачів "Комітету за відкриту демократію", з 198 одномандатних округів, у 23 округах перемогу лідерам виборчих перегонів забезпечили менше 2% голосів (а в 16 округах різниця між переможцем і найближчим претендентом була менше 1%).

Думку Бандурова підтримують і міжнародні спостерігачі. Виконавчий директор комітету "За відкриту демократію" Брайан Меффорд у своїх рекомендаціях до уряду і Центральної виборчої комісії зазначав, що Україні потрібен єдиний виборчий кодекс. Крім того, він згоден з думкою Володимира Бандурова про необхідність перерахунку голосів, де розрив між кандидатами мінімальний.

"Наявність у виборчому кодексі механізму автоматичного перерахунку голосів робило б процес більш прозорим і чесним для всіх зацікавлених сторін при будь-яких виборах. Результат голосування в умовах демократії може вирішити перевагу лише в кілька голосів. Необхідний точний результат, навіть якщо для цього будуть потрібні додаткові ресурси і час", - зазначив Брайан Меффорд в прес-релізі за підсумками виборів до Верховної Ради України.

Нагадаємо, що Володимир Бандуров переміг на виборах у Верховну Раду України по 79-му виборчому округу в Запорізькій обл.
Для визначення переможця Окружної виборчої комісії знадобилося провести перерахунок бюлетенів на 12 виборчих дільницях округу.
Його опонент, Олександр Григорчук, програвши вибори, через суди намагається оскаржити рішення Окружної та Центральної виборчої комісії. Юристами Григорчука подано 5 позовів у Запорізький окружний адміністративний суд про визнання виборів недійсними. По всім 5 позовам представники Григорчука програли, останній судовий розгляд закінчилося вночі 20 листопада. Суд підтвердив законність результатів виборів у 79-му окрузі. Засідання Дніпропетровського апеляційного окружного суду, де Григорчук намагався оскаржити вже рішення Запорізького суду, також підтвердили перемогу Бандурова.