ua en ru

Через звільнення Черновецького вибори мера Києва відбудуться достроково, - Литвин

Через те, що мер Києва Леонід Черновецький написав заяву про відставку раніше терміну завершення своїх повноважень, майбутні вибори міського голови в Києві будуть також достроковими. Про це на сьогоднішньому брифінгу заявив голова Верховної Ради (ВР) України Володимир Литвин, передає кореспондент РБК-України.

"Зараз виникли нові реалії, шановні колеги. Виявляється, що Черновецький написав заяву за кілька днів до завершення своїх повноважень. А це означає, що виникає питання, якщо формально і неухильно йти, дотримуючись закону - проголошення дострокових виборів міського голови", - заявив Литвин.

У зв'язку з цим, за словами Литвина, Київрада на своєму засіданні має ухвалити рішення і звернутися до ВР з проханням оголосити вибори в столиці.

"Зараз відбуваються з цього приводу різного роду дискусії. Моя позиція така: вибори треба провести, визначивши дату відповідно до закону. Але провести ці вибори до 2015 року. Те ж саме треба зробити по Тернопільській обласноній раді, по Київській міській раді. Для того щоб у нас працювала система одночасних місцевих виборів по всій країні. Інакше ми заплутаємося остаточно ", - підкреслив глава парламенту.

Крім того він повідомив, що профільний парламентський комітет зробив фаховий аналіз ситуації, що склалася і прийшов до висновку , що "це рішення повинні прийняти керівники фракцій".

Литвин нагадав, що парламент уже прийняв рішення про проведення близько 300 місцевих виборів. На його думку, щоб уникнути плутанини в термінах проведення виборів, можна або оголосити вибори в Києві після звернення міської ради окремо, або провести вибори одночасно і міської ради, і мера міста восени 2013 р.

Нагадаємо, що 1 червня Черновецький написав заяву про відставку з поста Київського міського голови. Заяву буде розглянуто 16 липня на засіданні Київради.