ua en ru

Через протистояння в Єгипті дорожчає нафта

На тлі вибухонебезпечної ситуації в Єгипті у світових цінах на нафту відмічено зростання премії за геополітичні ризики. Нестабільність в Єгипті продовжує чинити помітний вплив на нафтові ціни.

На тлі вибухонебезпечної ситуації в Єгипті у світових цінах на нафту відмічено зростання премії за геополітичні ризики. Нестабільність в Єгипті продовжує чинити помітний вплив на нафтові ціни. Про це повідомляє телеканал "Росія 24".

Низка експертів вважає, що протистояння між супротивниками Президента Мурсі, армією Єгипту і прихильниками руху "Брати-мусульмани" вже перейшло в стадію громадянської війни.

У країні продовжує діяти надзвичайне положення. При цьому зіткнення між армією і прихильниками руху "Брати-мусульмани" посилюються. За останніми оцінками, кількість жертв при розгоні одного з палаткових таборів "Братів-мусульман" в Каїрі склала 525 осіб.

В русі вже заявили, що хочуть повалити тимчасовий уряд, який підтримує армія. Прихильники колишнього Президента Мурси закидали пляшками з "коктейлями Молотова" низку будівель адміністрації провінції Гиза в передмісті Каїра. Були відмічені повідомлення про блокування кільцевої дороги навколо Єгипту.

Ця нестабільна ситуація призвела до зростання побоювань на світовому ринку нафти з приводу стабільності поставок нафти через Суецький канал. Щоправда, джерела у галузі морських вантажоперевезень повідомили, що Суецький канал і порти Єгипту працюють в нормальному режимі. Гравці також відзначають, що повномасштабна громадянська війна в Єгипті може призвести до загострення напруженості на всьому Близькосхідному регіоні.

По ф'ючерсних контрактах на нафту марки Brent з постачанням у вересні, які закінчилися в четвер, були відмічені рівні вище за 111 дол. за баррель. Ціни по ф'ючерсах з постачанням в жовтні підійшли впритул до відмітки в 110 дол. за баррель.

Ціни на Brent виросли до своїх максимальних значень з лютого 2013 р. По WTI було відмічено рух котирувань впритул до максимальних значень з кінця квітня 2011 р. Котирування нафти марки WTI з постачанням в жовтні наблизилися до відмітки 107 дол. за баррель. Ще один чинник, який подає підтримку нафтовим цінам, - це новини про помітне зниження пропозиції нафти на світові ринки з боку Лівії і Іраку.

За повідомленнями лівійської влади, рівень видобутку в країні впав до відмітки 600 тис. баррелів в день (менше половини від середньорічного рівня видобутку в 1,3 млн баррелів в день в 2012 р.).

При цьому основні нафтові термінали Лівії, Ес-Сидер і Рас-Лануф, з пропускною потужністю в 600 тис. баррелів в день залишаються закритими.
Поставки нафти з Іраку у вересні знизяться на 500 тис. баррелів через початок техобслуговування на одному з найбільших нафтових терміналів країни в порту Басра.

WTI