ua en ru

Через політичну нестабільність в Італії прибутковість держоблігацій зросла до максимуму 14 років

Прибутковість десятирічних італійських держоблігацій зросла до максимуму 14 років в понеділок через політичної метушні в країні, загрозливою поширення боргової кризи на третю за величиною економіку єврозони, передає Reuters.
Прибутковість 10-літніх бондів Італії підскочила до рівня 6,67%, найвищого з 1997 р., наблизившись до позначки 7 відсотків, або так званого рівня "неповернення".
Прибутковість 2-літніх італійських боргових паперів зросла до 6,20%.
Парламент Італії проголосує у вівторок за бюджетну програму, а лівоцентристська опозиція заявила, що готує вотум недовіри уряду на цьому тижні. Голосування може повалити прем'єр-міністра Італії Сильвіо Берлусконі, навіть якщо він зможе виграти вівторкове голосування.
Спред між двох- і 10-літніми італійськими держоблігаціями скоротився за рахунок зростання прибутковості короткострокових і посилення тенденції, що нагадує ситуацію в периферійних країнах, які були змушені закрити боргові ринки.
"Це говорить про те, що ринки вважають, що Італії доведеться дуже туго, якщо вона бажає рефінансувати борги в найближчі кілька років. Це стало передвісником фінансової кризи в Греції, Португалії та Ірландії", - сказав стратег RIA Capital Markets Нік Стаменковик.
Спред між 10-літніми італійськими і німецькими держоблігаціями виріс до максимуму 16 років на рівні 484 базисних пунктів.